Бог има свои причини: Oдамна прочитав една стара кинеска мудрост, верувајте, ми го смени животот!

Бог има свои причини...

Јас сум воспитанa да гледам на сè како добро или лошо. Нема нијанси помеѓу, ниту отстапувања.
Оптоварени со лошо, не го забележуваме доброто...

На пример, за време на некои животни искушенија, бев толку очајна што едвај преживеав. Трагедијата и „крајот на светот“ за мене беа кога мојот сопруг остана без работа. Мислев дека ќе бидеме социјални случаи, дека ќе мора да ја продадеме куќата. Но, по неколку месеци, тој најде подобра работа, многу подобро платена.

Со промени во расположението, отидов од крајност во крајност, а потоа го прочитав ова:

"Таткото и синот живееја сами во едно старо кинеско село. Тие имаа еден коњ. Еден ден коњот исчезна. Соседите дојдоа да ги утешат велејќи им дека им е жал што им се случило такво лошо во животот.

-Зошто мислите дека е толку лошо? - праша таткото.

Следниот ден, коњот се вратил и со себе донел стадо диви коњи.

По неколку дена, синот се обидел да јавне дива кобила, паднал и ја скршил ногата. Соседите повторно дошле: "Многу ни е жал што ви се случи ова страшно нешто! Младиот човек нема да може да оди нормално долго време!"

-Од каде знаеш дека е толку лошо?, мирно прашал неговиот татко.

Неколку дена подоцна, сите способни луѓе биле мобилизирани за војска. Бидејќи постоела воена состојба, многумина никогаш не се вратиле дома. Бидејќи младиот човек ја скршил ногата и не можел да стане, тој не бил мобилизиран за таа војска “.

Поентата на оваа приказна е дека Бог има свои причини. На сè што се случува во вашиот живот треба да се гледа од овој агол: Кој знае за што е добро!

Навикнете се да размислувате позитивно во секој случај и животот ќе ви биде многу полесен.

фото:Profimedia

извор:stil.kurir.rs