Бустер ги штити повозрасните од тежок облик на омикрон, не треба четврта доза: еве што е заклучено

Зголемената доза против вакцината „Ковид-19“ им обезбедува на постарите лица високо ниво на заштита од тешка форма на болеста предизвикана од варијантата „омикрон“, така што нема потреба од четврта доза, соопштија во петокот британските здравствени власти.

Околу три месеци по третата доза на вакцината, заштитата од хоспитализација за оние над 65 години остана на околу 90 отсто, соопшти Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство (УКХСА).

„Податоците се многу охрабрувачки и ја нагласуваат важноста на засилената доза“, рече Веи Шен Лим, претседател на поткомитетот за ковид-19 на владиниот Заеднички комитет за вакцинација и имунизација.

„Тековните податоци покажуваат дека засилената доза продолжува да обезбедува високо ниво на заштита од тешки болести, дури и за најранливите постари возрасни групи“, додаде тој.

Затоа, Комитетот заклучи дека не е неопходно веднаш да се „воведе втора засилувачка доза“, рече Веи Шен Лим.

Заштитата од блага форма на болеста е пократка од заштитата од тешка форма на болеста и паднала на околу 30 проценти по околу три месеци, според УКХСА.