Д-р Перишиќ откри кое овошје мора да го купите на пазар: Полно е со антиоксиданси, вистинска витаминска бомба

Добивај вести на Viber

Фото:  Printscreen Youtube / PRVA

Смоквите, капините и боровинките целосно доминираат на тезгите на пазарот. Дали знаевте дека, на пример, смоквите се меѓу најздравите намирници, дека штитат од стрес и го намалуваат холестеролот? Гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ за ТВ Прва откри кои се придобивките од смокви, капини и боровинки за нашиот организам.

„Има многу калиум во смоквите, калиумот ги стабилизира сите мембрани на нервните клетки. Антиканцерогеното дејство на смокви е нешто во што многу лекари веруваат, тие дури и ги лекуваат пациентите со смокви и коскесто овошје. Исто така варењето, варењето функционира совршено ако јадеме по две смокви дневно.Витамини Ц има многу“, рече докторот на почетокот на разговорот.

Тој препорача и капини, благодарение на кои не мораме да консумираме јужно овошје бидејќи имаат иста количина на витамин Ц.

Капините се капитален извор на витамин Ц, не треба да ги бркаме јужните овошја, ги има во изобилство во капините, а исто така се совршени антиоксиданти и имаат и антиканцерогено дејство“, вели д-р Воислав Перишиќ.

Овошјето од капина е ефикасно во спречување на рак на белите дробови, хранопроводникот и дебелото црево.

Сепак, боровинките се неопходни во нашата исхрана.

„Боровинката е антиоксидантна атомска бомба“, рече докторот.

Сепак, особено ја истакна дињата како овошје кое е неверојатно корисно за целиот организам.

„Секоја трудница, ако изеде само половина од парче диња, внесува доволно фолна киселина, која спречува дефекти во нервниот систем на плодот. Дињата е покорисна од лубеницата, бидејќи го зголемува калиумот и го елиминира заморот“, заклучува д-р Воислав Перишиќ.

Извор: stil.kurir.rs