Диета за жени над 35-та година: Список на правила за исхрана во зрелите години

За да останат витки, повеќето жени се изгладнуваат во подоцнежните години, но ова не е само неефикасно, туку и многу опасно.

Алена Богатова, поборник за убавина и здравје, автор на курсот „Јас сум секогаш убава!“, состави список на правила за исхрана во зрелите години.
30 - 40 години е периодот кога метаболизмот на една личност почнува да се забавува, хормоните се менуваат.

Некои одеднаш добиваат на тежина, додека други имаат фит изглед, но кога ќе ги соблечат костимите за капење, јасно е дека телото старее.

Секој од нас мора да спортува, внимателно да избере што и како да јаде за да ја задржи својата младост. Кога зборуваме за млади, не мислиме само на изгледот, туку и на здравјето, благосостојбата на телото и расположението.

Производи кои не можат категорично да се исклучат во тие години: 

Протеини

Алена Богатова вели: „Мое лично мислење е дека животинскиот протеин не може и не смее категорично да се исклучи. Ги набљудував луѓето кои следат веганска диета или практикуваат сирова храна. Гледајќи ги, сфаќам дека изгледале многу подобро, дека биле посилни и поотпорни се додека не се откажат од месо, риба и сл. Класичните модели на храна се формираат милиони години. Затоа не препорачувам одредена храна да се елиминира или замени со растителни протеини.

Оние кои категорично одбиваат храна од животинско потекло, се препорачува да бидат многу, многу внимателни при составувањето диета. За нормално функционирање на телото, потребен ни е висококвалитетен градежен материјал. Ако сте веган или вегетаријанец, јадете многу семиња и ореви. Посебно советувам да се консумираат чии семиња.

Ако јадете животински протеини, не заборавајте да ги обработувате правилно: без пржење, пушење или премногу маснотии. Најдобри извори на достапни здрави протеини се: јајца, варени пилешки гради, мисирка, риба, морска храна “.

Целулоза

„За да ја одржувате младоста, јадете зелено секој ден. Салати, лисја, стебленца зелен зеленчук. Зелен, лиснат зеленчук, консумиран свеж, богат со растителни влакна и го чисти дигестивниот систем како метла.

Научно е докажано: ако сакате да јадете нешто масно, пржено или нешто направено од брашно - слободно јадете, но пред тоа или со него, јадете голема чинија зелена салата. На овој начин, ќе ја намалите штетата што масната храна ќе му ја нанесе на организмот“.

Маст 

„Во никој случај не треба да се откажувате од маснотиите. Клучно е да се изберат добри масти - здрави масти:

Ладно цедени масла; Маслиново масло - ја храни нашата кожа внатре и надвор;

Кокосово масло - погодно за надворешна употреба, и додадено на кафе го подобрува метаболизмот и го исполнува телото со есенцијални масни киселини. Маслото од ленено семе е едно од „маслата за жени“ кое одржува хормонална рамнотежа.

Масло од сусам - полн со витамини А, Ц, Е, што ги зајакнува косата и ноктите, забите и коските.

Маслото од семки од тиква, богато со витамини од групата Б и витамин Д, има корисен ефект врз црниот дроб и хормоните. Ако јадете 2 лажички од ова масло секој ден, ќе изгубите тежина.

Покрај маслото, многу е важно да се користи:
Путер - тој е вистински мелем за кожата, бидејќи е богат со витамин А. Земете 1 лажичка путер на ден. Масната риба е извор на есенцијални омега 3 масни киселини. Авокадото е извор на убавина и здравје. Вкусно е и многу здраво! Јадете половина авокадо еднаш неделно“.

Житарки

„Житарките се извор на јаглехидрати, но ви треба индивидуално количество за секого. Слушајте го вашето тело и направете диета според вашите потреби.

Мит е дека кашата од леќата е извор на убавина и здравје. Кога се обработува, кашата од леќата има многу малку хранливи материи.

Многу е важно да јадете цели зрна: леќата, киноа, кафеав и црвен ориз. Покрај голем број придобивки, леќата, оризот и киноата не содржат глутен “.

Овошје

„Многу луѓе мислат дека голема количина шеќер во овошјето го старее организамот. Ова е последица на гликација (дејство на шеќер) на колаген и еластин. Шеќерот методично ги разградува овие протеини, предизвикувајќи кожата да ја изгуби цврстината и еластичноста. Од возраст од 30 до 35 години, процесот на гликација можеби не е толку забележлив, но во исто време има кумулативен ефект, давајќи остри видливи промени во еден убав момент.

Но, овошјето е извор на витамини и минерали, како и вистинска структурирана жива вода. И, исто така, еден вид еликсир. Затоа и не треба да го изоставате од диетата.

Го препорачувам овој принцип на исхрана: во работните денови следете строга диета која се состои од протеини, маснотии и здрави јаглехидрати и што е најважно - зелен зеленчук, а за време на викендите јадете овошје, па дури и брзи јаглехидрати (колачи).

Оваа диета ја предлагаат многу лекари. Многу е полесно да се откажеш од десертот, кога знаеш дека ќе го јадеш во сабота “.

извор: stil.kurir.rs