Психолог го наведува единствениот начин да се стави крај на поразителната серија од лоши врски: „Му дадовте моќ на најлошото, дозволивте некој глупав да одлучува за вас“

Има многу луѓе кои се прашуваат како е можно секогаш да завршувам во лоша врска? Ако сте меѓу нив, ова е текстот за вас.

Проблемот не се погрешните луѓе во вашиот живот, ниту турбулентните врски во кои сте несреќни, ниту сериските неуспеси кои не престануваат, ниту лошата судбина, ниту лошата среќа … проблемот е само тој дел од вас. Тој кореспондира со такви луѓе и околности, кој во несреќа се чувствува како како да е на познат терен, за кој е природно да се биде на лошо место, во погрешно друштво.

На веб-страницата Блог – Невропсихијатрија Живковиќ понатаму наведува дека прво треба да се запознаете со тој дел, па да се соочите со него и да пресметате.

„Замолчете го тој дел, отстранете го, одземете му го правото да зборува засекогаш, не е демократски, но е лековит, ќе ви го спаси остатокот од животот. Ако се свртите, ќе видите како изгледа кога тој води и ја презема контролата“, напиша докторката.

Следно, пишува д-р Миленковиќ, треба да се запрашате дали сте добро, а ако не – одморете се, нека ве нема во надворешниот свет, оздравете се како болен што се закрепнува затоа што на некој начин сте болни.

„Постојаното влегување во проблеми непогрешливо кажува дека некои ваши внатрешни сили ја презеле контролата, сте ја дале моќта на најлошото, сте оставиле да одлучуваат најглупавите. Ако го прифатите тоа и се ослободите од него, однапред сте решиле половина од вашите животни проблеми“, пишува д-р Татјана Миленковиќ и додава дека тоа не е конкретен маж, ниту врска, туку генерално за се во животот, каде нема да дозволите ништо лошото да ви се доближи, без оглед на вашите стравови.

Фото:freepeik