Здравје // Рецепти
Есенски специјалитет кој вреди да го пробате: Крем супа од јаболка и тиква (РЕЦЕПТ)
Есенска крем супа со фантастичен вкус.
Потребни намирници:
– 1 кг тиква
– 4 јаболка
– жалфија
– маслиново масло
– сол, бибер
Начин на подготовка:
Излупете ги јаболката и тиквата и исечете ги на парчиња. Ставете ги во тенџере и прелијте ги со вода, колку да ја покрие содржината.
Поклопете го тенџерето и ставете го да се вари, да крчка.
Кога тиквата ќе почне да се распаѓа, исклучете го шпоретот и пасирајте со рачен миксер. Ако ви изгледа премногу тенко, динстајте уште малку за да испари водата.
Додадете жалфија, сол и бибер, по вкус.
Пред сервирање, во секоја чинија додадете по една лажичка маслиново масло.
Бон апетит!
Фото: unsplash