Еве како да се заштите себе си и вашиот дом од инфекција

Некои од вашите најблиски се разболуваат, но сепак треба да дојде кај вас за да ви врати книга или нешто друго? Или личност со која живеете е болен и се прашувате како да се заштитите себе си и вашиот дом за да не се разболите и вие?

Еве неколку едноставни чекори што треба да ги следите за да се заштитите од настинка и од коронавирусот:

Правилни лекови и продукти:

- Суплименти, додатоци во исхраната

- Чај

- Мед, прополис

- Овошје и зеленчук

Каде да се чисти најчесто:

- Рачките на вратите и другите површини кои најчесто се допираат

- Постелнината, крпите, ќебињата, перничињата за софа, да се перат почесто во сезона на настинки, а особено да се исперат веднаш доколку сте имале гостин кој е настинат


Што да правам:

Избришете ги рачките, славините и копчињата. Бактериите и вирусите можат да живеат на површината до 48 часа. Добро е да користите алкохол.

Промена на постелнина и крпи е исто така исклучително важно. Измијте сè на највисока можна температура. Ако вашата машина за перење има антибактериско сушење, не заборавајте да ја користите. И по миењето можете да ја измиете машината за перење, односно да ја пуштите да работи ан вриење празна.

Доколку гостинот додека бил кај вас дома користел марамчиња за својот нос и ги фрлил во кантата за отпадоци. Подобро е веднаш да се исфрли сето тоа надвор од дома, а потоа да се избрише кантата со антибактериски марамчиња.