Гинекологот Весна Тешиќ советува: Што е клучно во одржувањето на хигиената на интимниот регион, морате да обратите внимание на ова

Фото: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Дали е потребно да се користат благи купки за одржување на интимната хигиена или доволно е само вода, на овие и други прашања одговара гинеколог

Жените често се прашуваат кој е најдобриот начин за зачувување на вагиналната хигиена, советот дека е доволно само вода е нешто што го слушаме уште од нашите баби, но што навистина важи за „РТС ординација“, одговори гинекологот д-р Весна Тешиќ.

- Многу е важно дали жената е во генеративен период или во менопауза и средството мора соодветно да се прилагоди. Производите за генеративниот период имаат малку појак состав, а многу е важно овие производи да содржат млечна киселина која навистина штити од можни инфекции. Ја одржува pH вредноста. За хигиена на надворешната кожа на гениталните органи кај жените кои се во менопауза, апсолутно треба да се користат поблаги средства и да се внимава апсолутно поради недостаток на естрогенски хормони. Таа кожа станува потенка, поподложна на инфекции. Најважно е да избегнувате производи кои содржат парабен, изјави д-р Тешиќ.

Докторката советува жените да користат поприродни средства како што се оние кои содржат кантарион кој е природен антисептик или оние кои содржат жалфија.

Исто така, д-р Тешиќ тврди дека водата не е доволна и дека денес таа се разликува по составот, па затоа е неопходно да се користат некои средства за да се одржи правилна хигиена на вагиналниот регион.

- Порано бабите имале одредени ритуали кои ги правеле, ретко која баба имала иригатор (производ за вагинално перење). Второ, навистина користеле млечна киселина, користеле кисело млеко за одржување на рН на вагината, тоа е навистина точно и точно е дека користеле многу масло од кантарион, жалфија. До осумдесеттите години ова беше многу распространето. Не е грешка да користите кисело млеко и сега, иако има таблети на база на млечна киселина, кои се многу ефикасни, имате и креми за жени во постменопауза - тврди докторката.Извор: stil.kurir.rs