Главни симптоми на ковид-19 после петтиот ден: Д-р Стојановиќ открива како да го проверите сетилото за мирис

Д-р Ана Стојановиќ, раководител на одделот за пулмологија на КБЦ „Драгиша Мишовиќ“, како гостин во емисијата „РТС Ординација“, откри дека најчесто, за време на инфекцијата со ковид-19, ништо не може да се слушне со стетоскоп, а со тоа да се открие пневмонија.

„Најчесто, ништо не се слуша во текот на целата болест со стетоскоп, што е типично за пневмонија која влијае на ткивото на белите дробови, додека кај бактериски инфекции, налогот е недвосмислен. Научивме да препознаваме минимални промени на Х-зраци, но честопати треба некое време да се покажат промените, по четири или пет дена од почетокот на симптомите “, вели лекарката.“

Сарс-ков-2 предизвикува промени во целиот организам, целиот организам е засегнат и страда под влијание на овој вирус. Тоа е системско заболување. Бактериските инфекции обично се локализирани, во еден дел од белите дробови постои процес што е самоограничувачки, а кога станува збор за короната, оние рецептори што го привлекуваат вирусот се насекаде, па вирусот се шири на белите дробови, срцето... Клетките што го привлекуваат вирусот се насекаде.“

Многу важно прашање, поврзано со овој вирус, е која терапија ќе биде најефикасна во сузбивањето, и понатамошно ширење на вирусот во телото. Како и дали антибиотиците се навистина ефикасни во коронавирусот.
„Оваа болест е само-заздравувачка, со терапија создаваме само услови на организмот подобро да се бори, сите знаеме дека антибиотиците не делуваат. Европскиот конгрес на пулмолози се одржа во септември, водечките имиња зборуваа за терапијата, антибиотикот се споменуваше како дополнителна терапија. Лекарот кој зборуваше за тоа рече дека антибиотикот не работи на вируси, но понекогаш не знаете што да правите, па затоа мора да му дадете антибиотик на пациентот. Честопати, вирусот е основа врз која се развива бактериска инфекција, која е тешко да се разликува кај оваа болест и затоа даваме антибиотик кој помага до одреден степен“, истакна таа.

Кога станува збор за пренесување на вирусот од една на друга личност, лекарката го рече следново: „Она што го вели науката, односно студиите што испитале голем број пациенти во многу земји, е дека едно лице е најзаразно кога нема симптоми“. Кога ќе стапиме во контакт со пациент кој нема симптоми помеѓу два и пет дена - тогаш лицето е најзаразно. Оној кој е веќе болен повеќе не е ризик бидејќи таквата личност обично веќе е згрижена.

По пет дена, обично се јавуваат треска, треперење, проблеми со горниот респираторен тракт и иако не секогаш, нарушено чувство за вкус и мирис. Затоа се препорачува да се испита мирисот, со мирис на лимон, портокал... Тогаш е можно да имате чувство на диспнеа, недостаток на воздух, чувство како некој да седи на вашите гради. Тоа е веќе лош знак и покажува дека белите дробови се погодени во поголема мера “.

Друго важно прашање, на кое лекарот даде одговор: „Зошто постои замор, неможност да се направи нешто? Бидејќи лузните остануваат во одреден процент, да речеме, една третина од пациентите третирани во болници имаат тенденција на фиброза на белите дробови. Популарно кажано, ова се лузни на белите дробови, кои не се функционални. Тоа доведува до промени во работата на срцето, и тоа трајни промени“.

извор: РТС Ординација /zenskikutak.rs

фото: pixabay.com