Го чисти дебелото црево, спречува тумори, го намалува шеќерот: Сувото грозје е рајско овошје кое мора да го јадете во зима

Ова се сите народни лекови со суво грозје што може да се користат во лекување на разни болести...

Сувото грозје се прави со сушење грозјето и е еден од најпопуларните видови суво овошје. Тоа е здрав продукт кој има лековити својства.

Античките Египќани и Феникијци биле одговорни за неговата популарност и за проширувањето низ западниот свет. Поради долгиот рок на траење, долго време се користи како извор на енергија за време на долгите и напорни патувања.

Сувото грозје било задолжително на бродот на Кристофер Колумбо, му давало енергија на Роберт Е. Пири за време на неговото патување до Северниот пол, астронаутот Скот Карпентер во вселената во 1962 година и армијата на генералот Ханибал кои ги преминаа Алпите.

Денес, сувото грозје е најценето за пријатниот вкус и поволната цена, и истото е одлична замена за слатки. Најпопуларно е во подготовката на колачи, и имаат бројни лековити својства.

Богатство на хранливи материи со заштитно дејство

Сувото грозје е одличен извор на енергија и содржи детални влакна и многу фитонутриенти. Тоа има двојно повеќе антиоксиданти од свежото грозје. Добар извор е на минералите калциум, железо, манган, магнезиум, бакар, флора и цинк и витамини од комплексот Б: тиамин, рибофлавин, пиридоксин и фолна киселина.

100 грама суво грозје содржи: 299 калории; 79,8 грама јаглени хидрати; 3 грама протеини; 0,5 грама маснотии; 3,7 грама диетални влакна (10 проценти од дневните потреби).

Влакната во суво грозје помагаат во регулирање на тежината и холестеролот, го намалува ризикот од рак на дебелото црево и го подобрува варењето на храната.

Сувото грозје е идеално за спортисти на кои им треба енергија.

Поради неговиот исклучителен нутритивен состав, се препорачуваат на сите. Како и другите сушени плодови, сувото грозје е идеално за консумирање во студените месеци кога му помага на телото да ги надополни потребните витамини и минерали. Сувото грозје содржи и значителна количина на железо, кое директно помага во лекувањето на анемијата. Комплексот на витамини Б помага во формирање на нови крвни клетки, додека поголем дел од бакарот помага во формирање на црвени крвни клетки.

Има антиинфламаторно и антиканцерогено дејство

Сувото грозје, како и грозјето, содржи ресвератрол - полифенол кој има силно антиинфламаторно и антиканцерогено дејство, а истовремено го намалува холестеролот. Студиите потврдуваат дека ресвератролот помага да се заштити од меланом, карцином на дебело црево и простата, коронарна срцева болест, дегенеративни нервни болести, Алцхајмерова болест и вирусни и габични инфекции.

Исто така го намалува ризикот од мозочен удар. Тоа го прави со намалување на активноста на ангиотензин (хормон што може да предизвика зголемување на притисокот во крвните садови) и го стимулира производството на азотен оксид кој ги релаксира крвните садови.

Потемните сорти суво грозје се особено богати со антоцијанини - антиоксиданти кои штитат од алергии, воспаленија и тумори.

Го одржува срцето и крвните садови здрави

Редовната конзумација на сувото грозје е поврзана со намалување на високиот крвен притисок. За тоа се одговорни многу хранливи материи од сувото грозје, но најсилниот ефект се припишува на високото ниво на калиум - 100 грама суво грозје содржи дури 749 милиграми калиум. Калиумот е минерал за кој е докажано дека ја намалува напнатоста на крвните садови и крвниот притисок.

Го регулира шеќерот во крвта

Голем број студии покажуваат дека сувото грозје ги намалува ненадејните скокови на инсулин по оброкот, што може да биде опасно за дијабетичарите. Тие одржуваат избалансирана апсорпција на шеќер во телото и го регулираат неговото ниво, што е од голема важност за пациентите со двата типа на дијабетес.

Сувото грозје помага при ослободување на хормоните лептин и грелин, кои даваат чувство на ситост, што ја намалува можноста за прејадување и го олеснува држењето на диета.

Го штити здравјето на очите

Поради уделот на полифенолни фитонутриенти, сувото грозје е одлично за зачувување на добриот вид. Штити од слободните радикали и помага во спречување на дегенерација на макулата, оштетување на видот и катаракта. Сувото грозје исто така содржи витамин А, кој е исто така исклучително важен за добро здравје на очите. Го намалува ризикот од катаракта и ноќно слепило.

Ја намалува киселоста на телото

Ацидозата - киселоста на телото - може да биде метаболна или респираторна. Изворот на двете киселини е желудникот. Киселоста на телото може да доведе до многу болести како што се чиреви, дерматози, оштетување на внатрешните органи, артритис, гихт, опаѓање на косата, срцеви заболувања, тумори и рак. Калиумот и магнезиумот од суво грозје се многу ефикасни во неутрализирање на киселините во гастричниот сок и регулирање на киселоста на телото.

Ги чува забите и коските

Калциумот и борот, присутни во сувото грозје, се важни за спречување на остеопороза. Борот е макроелемент од суштинско значење за правилно градење на коските и апсорпција на калциум. Особено е корисен при превенција од остеопороза кај жени во менопауза и поволно делува на зглобовите и коските. Борот помага да се заштити усната шуплина и да се зајакне забната глеѓ. Олеанолната киселина присутна во сувото грозје игра особено важна улога во заштитата на забите од расипување, кариес и кршење. Го спречува растот на бактериите „Streptococcus mutans“ и „Porphyromonas gingivalis“, главните виновници за кариесот.

Рецепт за болка

Посипете светло суво грозје со вотка или ракија и покријте го со газа. Оставете го најмалку седум дена додека алкохолот целосно не испари. Потоа чувајте ги во влажен сад и јадете девет бобинки на ден.

Чистење на црниот дроб со суво грозје

Истурете половина чаша суво грозје со топла вода и оставете го да кисне 15 минути. Потоа добро исплакнете го со проточна вода. Ставете го измиеното суво грозје во чаша и истурете зовриена вода до врвот, изладена на собна температура. Оставете да отстои 24 часа. Следниот ден, по можност наутро, на празен стомак испијте го напитикот и изедете го сувото грозје.

Легнете во кревет еден час или два и ставете топла облога или шише со топла вода на десната страна од стомакот.

Оваа постапка се изведува еднаш неделно во текот на еден еден месец, двапати годишно.

Суво грозје при готвење

Сувото грозје може да се јаде самостојно или да се користи во различни слатки јадења, а ако сте имагинативни и во солени. Можете да го додадете во утринските житарки или во смути, салати, тесто, сосови или да подготвувате здрави енергетски плочки со него. Имајте на ум дека поради сладоста тие можат да заменат и дел од шеќерот во колачите.

Експрес џем од суво грозје

Ставете 2 шолји суво грозје и половина чаша свежо исцеден сок од портокал во блендер. Измешајте и истурете во тегла. Чувајте го во фрижидер.

За да бидете сигурни дека не сте направиле грешка при изборот на суво грозје, на полиците во маркетите побарајте го она на „Нутини“.

фото: Shutterstock

Извор: stil.kurir.rs