Го уништуваат ли накитот средствата за дезинфекција: Златарите ги открија најчестите грешки

Најдобар начин да го заштитите вашиот накит е да го отстраните пред да започнете да користите средства за дезинфекција или средство за чистење и да бидете сигурни дека рацете ви се целосно суви пред да го вратите.

Накитот може да биде многу вреден, а поради неговата сентиментална вредност може да се пренесува и од генерација на генерација. Затоа е важно да се заштити, за да не потемнат металите и да не се уништат скапоцените камења.

Многумина од нас сега користат средства за дезинфекција на рацете, но ако не сме внимателни, тоа може да го оштети нашиот накит, особено прстените. Затоа накитот треба внимателно да се исчисти и одржува.

Основачот на брендот за накит „Фентон“, Лаура Ламберт, вели дека средството за дезинфекција на рацете врз основа на алкохол нема само по себе да има штетно влијание врз накитот од злато и платина. Таа истакнува дека кога ќе испари алкохолот во средството за дезинфекција на рацете, постои можност остатокот од слојот за дезинфекција да придонесе за помалку сјај на скапоцениот камен.

- Затоа, се препорачува прстенот да се потопи во млак сапун и потоа да се исплакне со чиста ладна вода за да се отстрани кој било површински слој. Потоа допрете го прстенот со мека крпа за да избегнете дамки од вода на површината - советува Лаура .

Таа додаде дека треба да се избегнува какво било средство за дезинфекција на раце врз основа на хлор за да се заштити златото. Иако средства за дезинфекција за раце со хлор не се многу чести и почесто се користат во медицината, ако ја чистите куќата со производи што содржат хлор, не заборавајте да носите ракавици.

- Хлорот ќе ги нападне легурите на бакар-злато, како и лемените споеви, и може да доведе до промена на бојата или кршливост на металите, вели Лаура.

Лаура додаде дека истото важи и за рубините, сафирите. Покрај тоа, треба да избегнувате каква било хемикалија што доаѓа во контакт со смарагди бидејќи тоа може да доведе до непоправлива штета.

Ако нечистотијата се насобере зад вашите скапоцени камења, најдобриот начин да ги исчистите е со мека четка за заби и малку млака вода.

Најдобар начин да го заштитите вашиот накит е да го отстраните пред да започнете да користите средство за дезинфекција или средство за чистење и да бидете сигурни дека рацете ви се целосно суви пред да го вратите.

Мишел Такдол, дизајнер на накит, вели дека е најдобро да се чува накит во ковчег обложен со ткаенина за да се намали ризикот од оштетување.

- Исто така е важно да го чувате накитот во затворен сад за да го намалите протокот на воздух и да го намалите потемнувањето. Бидете сигурни дека накитот е одделен еден од друг, на пример, да има повеќе прегради, за да спречите да се гребе или да се заплеткаат ѓердани или нараквици - вели Мишел.


Не претерувајте со бришење на намирниците: Експертите децидни за начинот на пазарување


Foto: Dreamstime / Извор: 24sata.hr/