Господ го сака бракот! Љубовта е обврска! (ВИДЕО)

Отец Предраг Поповиќ за врски без обврски, за брак, љубов, разводи... Бог го сака бракот, а љубовта е обврска, љубовта е одговорност и грижата за другите...

Како може да има врска без обврски? Секоја врска е еден вид врзно средство, секоја врска мора да носи еден вид обврска и таа обврзува.

Колку повеќе сакате, толку сте поодговорни
Љубовта е всушност одговорност и грижа за друг. Интимноста што постои меѓу мажот и жената значи дека мажот се отвора. И не можете да бидете интимни без да бидете ранливи. Интимност е кога јас ти кажувам се за мене, а ти ми кажуваш се за себе, а ние сепак се сакаме и тоа не ни е проблем.

Таа интимност постои и меѓу Бога и човекот, интимноста е предворје на љубовта, интимноста е еден од јазиците на љубовта...

Кога мажот и жената ќе станат едно во прегратка, целиот свет престанува да постои, само тие постојат и само вие постоите тогаш во тоа време и во тој момент заедно, вели отец Предраг, а потоа ја продолжува приказната за еден брак каде што двајца постојано се расправале.

Љубовта не е симнување на ѕвезди од небото, љубовта е взаемна грижа. За љубовта никогаш не се зборува, љубовта се покажува со дела.

Ако љубовта доаѓа од слободна волја каде што двајца луѓе кажале ДА од љубов, и дале завет на Бога и дале завет еден на друг, ако тој завет не го почитува и тој и таа, што има да се барам од тој човек или таа жена, ќе ме почитуваат мене како пријател, ќе ги почитуваат тие деца, родители, кумови, сите што сме биле таму како сведоци на таа љубов...

Тоа што зборувам за вистински брак, каде што нема злоупотреба, туку за брак каде мажот се грижи за жената, а жената се грижи за мажот, исто така е многу важен... Веќе има некои искри, се расправаат и сопругата ги пакува куферите и оди кај мајка си. Кога има расправија во бракот, денес се вмешуваат родители, соседи, пријатели, и откеивање на интимноста која никому не се открива.

Современите бракови не се покажаа како функционални
Ги обвинувам мажите за секој неуспешен брак. Ако мажот е маж, тогаш жената нема да има потреба да биде маж, а потоа жената би била жена и нема за што да се грижи и да размислува, бидејќи тогаш мажот би размислувал. Единствената грижа на жената би била да се грижи за оној маж кој се грижи за неа…

Погрешно воспитување
Најлошо е кога ќе го игнорирате детето, кога нема ниту казни, ниту награди. Таквите деца тешко се опоравуваат. Децата се уништени најмногу со тоа што ќе им се даде се.

Се крие во брак
Во суштина, не смее да има ништо скриено помеѓу маж и жена во бракот. Не сме сами, тука се нејзините родители, моите родители, нејзините пријатели, моите пријатели, никој нема да ви олесни... особено ако видат хармоничен брак, ако ги видат плодовите од тој брак, сите ќе погледнат со завист да го уништат. Мора да станеме еден тим, кој заедно ќе игра и одбрана и напад, вели отец Предраг Поповиќ.

Бог го сака бракот!
Бракот е најомилената работа што Господ ја сака, денес е голем подвиг да се одржува бракот, вели Поповиќ и објаснува што прави кога двајца ќе дојдат и ќе се жалат дека не можат повеќе да останат во брак.


Фото: Принтскрин/ Јутјуб
Извор: Svetplus.com