Храната може да помогне, но и да одмогне при болест: Познат лекар советува - Еве што треба да избегнуваат одредени пациенти

Добивај вести на Viber

Храната може да подобри, но и дополнително да зајакне одредени автоимуни болести. Еве на што треба да внимавате!

Денес сѐ повеќе луѓе се справуваат со автоимуни болести. Пред сѐ, тоа се услови кога организмот почнува да се напаѓа одвнатре. Некои болести се ревматски, некои влијаат на кожата, а некои на дигестивниот систем. Само некои од нив се: Кронова болест, лупус, мултиплекс склероза, дијабетес тип 1...

Храната може да игра улога во ваквите проблеми, и позитивни и негативни. Која храна е корисна, а која штетна, за „РТС ординација“ објасни проф. д-р Верослава Станковиќ, специјалист за здрава исхрана.

На луѓето кои боледуваат од автоимуни болести им се советува да имаат посебен режим на исхрана базиран на храна која има способност да се бори против воспаленија и да ги избегнува оние кои ги иритираат цревата и предизвикуваат воспалителни реакции. 

*На која автоимуна болест храната има најголемо влијание?

„Храната има најголемо влијание врз автоимуните болести на гастроинтестиналниот тракт (дигестивен систем), Кронова болест и улцеративен колитис (воспалителни процеси на тенкото и дебелото црево). Користете храна која не е термички топла, добро зготвена храна“, вели проф. д-р Верослава Станковиќ.

*Која храна дополнително влијае на Хашимото (проблем со тироидната жлезда), ревматоиден артритис или псоријаза?

„Вишокот шеќер кој има проинфламаторно дејство и индустриските масла имаат омега-6 масни киселини. Општо е познато дека, иако не се заситени, омега-6 масните киселини доведуваат до воспалителни процеси во телото. Автоимуни болести ги активираме воспалителните процеси, што значи дека нашите сопствени антитела доведуваат до оштетување, на тој начин организмот се напаѓа самиот себе. Ако додадеме храна, болеста ќе се влоши“, истакна професорката.

„Нема да исклучуваме сè од исхраната. Нема да ги исклучиме јајцата, но треба да се намалат и да се користат во ограничени количини. Три парчиња во текот на неделата се сосема оправдани", објаснува нутриционистот и додава дека во случај на ревматоиден артритис, каде поради терапија се јавува остеопороза, треба да се користат ферментирани млечни производи (јогурт, кефир, кисело млеко и малку сирење), а избегнувајте слатко млеко и сирење. 

Храна која може да биде корисна за автоимуни болести:

-Риба,

-маслиново масло,

-Овошје

-зеленчук,

-мешунки,

-семиња,

-ореви 

Кое овошје и зеленчук се пожелни?

„Црвениот зеленчук, зборуваме за домати и моркови. Доматите се овошје, ги користиме за салата и навистина имаат поголемо количество шеќер. Затоа на дијабетичарите им се советува да не користат големи количини домати, односно да ги избегнуваат нив, тоа важи и за морковите. Црвената пиперка има малку шеќер, но има многу повеќе витамин Ц од зелената, па не можеме целосно да ја исфрлиме“, советува проф. Д-р Верослава Станковиќ и додаде дека овошјето има фруктоза, а фруктозата е шеќер, поради што треба да се грижите за количината на овошјето. Како што вели, двесте грама дневно се сосема доволни.

А еве што истакна за бананите:

„Бананата е добра, има растворливи диететски влакна, добро влијае на нашите бактерии и има калиум. За оние кои пијат диуретици (лекови за исфрлање течности), бананата е одлична. Но во тој случај јас би ја заменил бананата со портокал или мандарина, која има помалку шеќер, има дополнителни минерали, или бананата би ја заменил со наша домашна тиква“, заклучи проф. д-р Верослава Станковиќ.


Фото: RTS/PRINTSCREEN / unsplash

Совршен летен детокс од три ден: Ќе намалите 3 кг и ќе се исчистите од токсини