Како да разликуваме омикрон од грип: Лекарка советува на кој симптом да обратиме посебно внимание

фото:RTS / screenshot

Д-р Анџелик Коце, претседател на Јужноафриканската медицинска асоцијација, објасни како се откриени првите случаи на инфекција со омикрон во Јужна Африка и кои се симптомите на овој вид.

Во разговор за РТС, докторката потенцира дека овој вид е поинфективен, но дека последиците се дефинитивно поблаги, па има помалку смртни случаи.

- На 18 ноември видов пациент. По анамнезата и симптомите, ништо немаше смисла. Со делта соеви имаме: губење мирис, кашлица, болки во грлото, а оваа личност се жалела само на болки во мускулите, главоболка, замор. Го тестирав и тој беше позитивен, како и остатокот од неговото семејство. Понатаму лекарката објасни дека досега прегледала 106 пациенти со омикрон и го издвоила основниот симптом.

- Доминантен симптом беше тоа што пациентите одеа да спијат здраво, а во текот на ноќта почнаа да чувствуваат топлина и студ, ноќно потење. Следното утро се разбудиле со главоболка, болки во градите, па дури и болки во грбот. Слабоста што ја чувствуваат не е обичен замор, овде телото е уморно, не се чувствувате добро.

Мал број од нив имале сува кашлица и болно грло, но тоа не е причината поради која доаѓаат на лекар. Затоа што не се чувствуваат добро. Клиничката слика е иста веќе шест недели. На почетокот беа помлади пациенти, но сега се претежно постари од 30 години. И мажите и жените - објасни Анџелик.

На прашањето колку Омикрон е поразличен од сојот Делта, Анџелик рече дека Омикрон претежно предизвикува мускулно-скелетни симптоми дури и ако веднаш започнете со терапија. Закрепнувањето доаѓа исклучително брзо.

-Ниту еден од 90-те пациенти што јас и моите колеги ги посетивме не е болен повеќе од една недела. Вообичаеното време за опоравување е од 5 до 7 дена - рече таа, додавајќи дека доколку се примат во болница, пациентите остануваат околу два или три дена, што е различно од сојот делта, кој предизвикува сериозни болести.

Таа нагласи и дека невакцинираните имаат многу посериозни симптоми од вакцинираните. Заморот е доминантен кај омикронот и кај делта респираторните симптоми. И кај двата вида, доколку симптомите се посериозни, се добива пневмонија.

Таа додаде дека јавноста треба да биде запознаена со симптомите на омикрон. Најважно е да се тестира човекот, а во случај да е позитивен, да се одмори. Таа апелираше и да се избегнуваат гужви, особено за време на празниците.

извор:najzena