Како да се храниме за време на пост, да го задржиме имунитетот и да останеме витки!
За верниците кои ги почитувале правилата на исхрана за време
на божиќните пости, тесниот избор на храна не е проблем, но може да биде за
оние кои имаат намера да постат барем за прв пат.
Нутриционистката Марија Стајиќ вели дека треба да јадете храна богата со влакна, здрави масти, протеини, витамини и минерали, но и да внимавате оброците да бидат редовни, т.е. да се јаде во исто време.
- Таквата исхрана ни дава енергија, не се чувствуваме гладни, а имунитетот е стабилен. Слатки, сокови, газирани пијалоци, повеќе кафе, тесто - сето тоа треба да се елиминира или сведе на минимум. Овие намирници даваат моментална енергија – наеднаш го зголемуваат шеќерот во крвта, потоа се лачи инсулинот во поголеми количини, а кога шеќерот ќе падне доаѓа до хипогликемија и повторно сме гладни и без енергија. Друга причина за зголемување на телесната тежина е нередовното јадење. Кога некој оброк се прескокнува во текот на денот, подоцна се јаде повеќе и затоа оброците треба да бидат редовни. Метаболизмот работи со храна, па затоа препорачувам три главни оброци и една ужина - вели нутриционистот.
СУПЕР СОВЕТ Што ако наеднаш се чувствуваме гладни
- Редовните оброци го спречуваат гладот. Ако јадеме начетири часа, гладот секогаш се јавува во исто време, всушност кога е време за следниот оброк. Од ручекот до следниот оброк треба да поминат два часа. Доколку поради обврски не сте во можност да јадете на време, слободно изедете малку бадеми, лешници, семки или ореви - советува нутриционистот.
За време на постот луѓето чувствуваат дека се постојано гладни, па почесто јадат тестенини, бел ориз или комбинираат компири и леб бидејќи мислат дека се добри оброци, а токму таму прават најмногу грешки. Овие намирници немаат доволно влакна, масти, протеини и не ја одржуваат ситоста, па, како што нутриционистот, на менито треба да има разновидно овошје и зеленчук и риба.
Повеќе вода, помалку сок
- За подобар метаболизам неопходна е вода и секој треба да има своја мерка колку да пие дневно. Секогаш сум за тоа да се пие повеќе вода и да се додаде малку чај или лимонада. Избегнувајте ги цедените сокови бидејќи имаат многу шеќер - забележува д-р Стајиќ.
- Мешунките (грав, грашок, леќа, наут, боранија) се извор на растителни протеини и во комбинација со житариците се добра замена за месото, додека калциумот од растително млеко и сусамот може да го замени калциумот од млечните производи. Од друга страна, овошјето е извор на витамини и минерали, антиоксиданси, го чисти нашиот организам и влијае на имунолошкиот систем, но мора да се грижиме за количеството шеќер што го имаат. Повеќе сакам сезонско овошје и оние со понизок гликемиски индекс. Не е неопходно да се комбинираат неколку овошја за ужина, туку да се земе еден вид. Овошјето може да се комбинира со бадеми, ореви, семки, бидејќи таквата комбинација дава подолго чувство на ситост и го одржува нивото на шеќер во крвта. Сувото овошје треба да се сведе на минимум бидејќи содржи многу шеќер - објаснува нутриционистот.
Таа советува рибата да се подготвува во рерна и што помалку да се пржи, а киселите краставици, како киселата зелка, да се мијат пред јадење поради поголемата количина на сол што ја содржи.
ПРИМЕР НА МЕНИ:
Појадок: интегрален леб со хумус и зелена салата
Ручек: киноа со печурки, супа од зеленчук и салата
Ужина: калинка, грст ореви
Вечера: пастрмка со спанаќ, салата
Фото: фреепик
Греено вино по специјален рецепт: „Бомба“ за имунитет и регулирање на крвниот притисок