Како прaвилно се прави посен грав: Најздравиот ручек по рецептот на нашите баби - евтино и лесно
Поговорката „прост како грав“ настанала затоа што ова јадење е наједноставно за подготовка
Балканците би рекле дека гравот е мајка на сите јадења, но посниот грав е чиста основа на сè. Поради влакната и сите хранливи материи, се смета за најздраво јадење. Во последните денови на постот, ова е јадење што ќе ве засити и ќе ве најаде баш како што треба.
Состојки:
500 грама грав2 моркови
2 главици кромид
3 чешниња лук
1 зелена пиперка
1 домат
сол и бибер, слатка мелена пиперка - зачин,
ловоров листмагдоносмасло
лути суви пиперки
Подготовка:
Гравот натопете го во ладна вода вечерта пред подготовката. Следниот ден процедете го и добро исплакнете под млаз вода.
Во голема тава ставете неколку лажици масло, додадете исечкан кромид и морков и динстајте додека не омекне. Додадете ситно сечкани пиперки и домати и динстајте уште неколку минути.
Додадете измиен и исцеден грав, па измешајте сè, додадете зачини и прелијте со вода до врвот на тавата. Гответе го гравот околу 2 часа на тивок оган. Кон крајот на готвењето додадете ситно сечкан лук и магдонос. Кога уште еднаш ќе зоврие, тргнете го гравот од шпоретот и послужете.
Вака сварениот грав можете да го истурите во земјена тава и да го печете во рерна со суви пиперки.
*пр-објава