Колач без кој ниту една прослава во Југославија не можеше да помине: Го обожаваат сите генерации, а се прави прелесно
Има ли подобра комбинација од ореви и чоколади?
Колачот со ореви и чоколади бил незаобиколен дел на трпезите ширум поранешна Југославија. Се подготвува многу лесно и прилично брзо, така што е погоден за сите оние кои не планираат да поминат многу време во кујна, а сепак ќе се почастите себе или драгите личности со еден фин десерт.
Во некогашна Југославија, ручекот не можел да се замисли без десерт, а тоа главно биле колачиња од состојки кои домаќинките веќе ги имале дома.
Состојки за тесто:
200 грама мелени ореви;
3 јајца;
80 грама шеќер;
250 милилитри млеко;
100 милилитри масло;
300 грама брашно;
1 ќесенце ванилин шеќер;
1 ќесенце прашок за пециво.
Состојки за глазура:
150 грама чоколадо за готвење;
10 лажички шеќер;
6 лажици вода.
Подготовка:
Јајцата ги матите со постепено додавање шеќер, додека не станат пенести и бели. Додајте го млекото и маслото и цело време матете, а потоа истурете го прашање и ванилиниот шеќер.
Додајте брашно и ореви, па рачно соединете ја целата смеса за да добиете компактна смеса. Истурете го во подмачканиот плех и печете во рерна на 180 степени околу 35 минути.
Додека колачот се пече полека подгответе ја глазурата. Истурете шеќер и вода во тенџере, а потоа загрејте ја на умерен оган додека шеќерот не се растопи. Пред да почне да врие сирупот, тргнете од оган и додадете го искршеното чоколадо. Мешајте додека целосно не се стопи. Кога колачот ќе се испече, прелијте го со глазура и убаво израмнете ја, а потоа по желба украсете го неколку цели ореви.
фото: Принтскрин / Инстаграм