Лекари открија како сигурно да го заштитиме домот од коронавирус

Американски експерти потврдуваат дека вирусот може да живее на различни површини до неколку часа

Состојбата со коронавирусот продолжува да се влошува. Бројот на случаи во светот, како и кај нас, расте секој ден и покрај сите заштитни мерки што ги преземаат надлежните.

Светската здравствена организација, која ја призна ситуацијата како пандемија, смета дека најефикасна мерка за спречување на новиот вирус е темелно миење на рацете.

Сепак, многумина тврдат дека СОВИД-19 може да се вклопи во облеката и чевлите и со тоа да влезе во нашиот дом. Американските лекари потврдуваат дека коронавирусот може да живее на различни површини до неколку часа.

Што можеме да сториме за да го задржиме смртоносниот вирус надвор од нашиот дом?

Според епидемиолозите, непотребно е да се преземат вонредни мерки како што е хемиски третман на облека или сите простории. Превентивните мерки се доволно стандардни за чистење на домот, но со некои важни нијанси.

Главните методи остануваат хигиенските методите тестирани со години: честа вентилација (2-4 пати на ден по половина час) и влажно чистење (иделано би било, да се чисти секојдневно).

Миењето на подот не треба да се прави со подготовки за белило и хлор, бидејќи во затворени простории тие можат да бидат многу опасни за здравјето.

Особено внимание треба да се посвети на предметите во домаќинството кои најчесто се успотребуваат: чешми, рачки од врата и прозорец, столчиња, маси, апарати за домаќинство, далечински управувач на ТВ, компјутерски
mouse и тастатура.

За да ги исчистите, можете да користите и крпа навлажнета со вода и средство за дезинфекција базирана на алкохол.

Доколку имате гости, ќе ви треба дополнително чистење по нивното заминување (наша препорака, не канете гости во време на коронавирус, и вие останете дома не одете на гости, искористете ги социлајните мрежи и виртуелно забавувајте се со пријателите).

По секое излегување од станот, неопходно е да ги избришете сите површини и нештата со кои имате контакт - рачката на вратата или внатрешната брава, клучевите за стан, мобилниот телефон, слушалките.

Според експертите, овие едноставни мерки ќе помогнат значително да се намалат шансите за опасниот вирус да се смести во вашиот дом.