Лекови кој предизвикуваат проблеми со слухот, висок крвен притисок и проблеми со бубрезите

American Journal of Epidemiology спроведе истражување со кое е утврдено дека одредени лекови против болка го намалуваат слухот, а авторот на студијата Гери Курхан сега за сега не знае дали истиот ефект го има и за мажите, бидејќи во истражувањето биле вклучени 55. 000 жени.

Девет од десет жени кои ги користеле лековите Ibuprofen и Acetaminofen во период од 6 години го изгубиле слухот, а оние кои користеле Аспирин го немале тој проблем.

Студијата покажала дека овие лекови проти болка влијаат на зголемен крвен притисок, а создаваат и проблеми со бубрезите. Доколку ги користите добро би било да се информирате за несаканите нус појави и да се консултирате со вашиот матичен доктор.