Луто грозје во тегла какво што не сте пробале: Нема повкусна туршија, а најдобро оди со печено месо

Добивај вести на Viber

Идеално треба да имате грозје без семки, но секое грозје е добро...

Топло грозје е салата со слатко-кисело-лути ноти. Се состои од грозје и лути пиперки и во него уживаат сите кои сакаат зачинета храна. Може да се јаде како салата или како прилог.

Ако претпочитате потрадиционален вкус, погледнете го рецептот за туршија од грозје.

Состојки:

2 кг грозје

десетина мали лути пиперки

1 л вода

2 dl оцет (обичен алкохолен)

3 лажици шеќер

1,5 лажици сол

на врвот на лажичка винобран

бибер, ловоров лист, бибер

Напомена:

Во зависност од големината на теглата или садот во кој ќе ја правите туршијата од грозје, може да завршите со кисела смеса. Колку подобро го редите грозјето, односно колку помалку простор има меѓу нив, толку помалку течност ќе ви треба.

Додадете лути пиперки колку сакате, по ваша желба во зависност од тоа дали користите домашни мали феферони или екстра лути чили пиперки кои одлично се вклопуваат со грозјето поради неговиот специфичен овошен мирис.

Идеално треба да имате грозје без семки, но секое грозје е добро. Можете дури и да измешате црно, црвено, бело, единствено е што и црното грозје ќе ги обои светлите и ќе  има потемна боја. Подобро е да користите грозје со потенка кора.

Подготовка:

Измијте го грозјето и извадете го од стеблото.

Загрејте ја водата и додадете во неа шеќер, сол и другите зачини. Мешајте додека се се раствори, тргнете го од оган и кога ќе се олади додадете оцет, винобран/или конзерванс, измешајте и прелијте го грозјето кое сте го ставиле во чисти и стерилизирани стаклени тегли. Сè треба да лебди во течноста, односно овошјето да не излегува над течноста. Најдобро е се на крајот да се покрие со мрежа и да се притисне надолу за да не исплива грозјето.

Затворете го садот и оставете го да ферментира неколку дена. Користете по потреба. Поради винобранот, теглата не мора да ја чувате во фрижидер, доволно е на потемно и поладно место.

Фото: Принтскрин/Јутјуб
Извор: Najzena.rs