Мерките на претпазливост против корона вирусот ни донесоа и други болести

Постојано миење раце, дезинфекција, маски ... Нема друг начин, мора да се пазиме од подмолниот вирус, но понекогаш мерките на претпазливост ни носат многу главоболки. 

Средствата за дезинфекција, ракавиците и маските често го оштетуваат најголемиот орган во човечкото тело - кожата. Особено кога се користат неправилно. 

Прекумерната употреба на средства за дезинфекција и антибактериски сапуни може сериозно да ја оштети кожата. Кожата е покриена со заштитен хидролипиден слој, кој е уништен од агресивни препарати. Лекарите мијат раце во просек 15 пати на ден, плус дезинфекција! Заштитната бариера на кожата е „измиена“ и станува подложна на инфекции и повреди - егзема, габични инфекции, воспаленија, алергии. 

Ракавиците дополнително ја комплицираат ситуацијата: влагата што се формира под нив е идеална средина за развој на инфекции и егзема. Единствениот спас е тоа што по секое миење на рацете треба да се исушат совршено и да се намачкаат со хидратантен крем.


Маската е другиот голем проблем за кожата, веќе постои нова специфична дијагноза – акни од маска. Ја зголемува влажноста и создава ефект на стаклена градина околу устата и носот од издишаните аеросоли, капки од пот и честички од плунка. Ова е проследено со кршење на заштитната бариера, микробиолошки дисбаланс и инфекции. За луѓе со чувствителна кожа се препорачуваат памучни маски, а не синтетички. Алтернатива е повеќеслојна свила и шифон. За да не ја иритирате кожата на лицето, користете двослојни маски - мек памук одвнатре и густ материјал однадвор, кој не доаѓа во контакт со кожата. Добро е да имате неколку маски кои често ќе ги менувате и кои се мијат со благ сапун, а потоа се пеглаат. Еднократните материјали треба да се менуваат на секој час или два. За да немате проблеми со маските, задолжителна е нега на кожата на лицето - пред да ја нанесете маската, лицето се чисти со пена или благ гел за миење на лице. Потоа нанесете лесен хидратантен крем. Почекајте добро да се апсорбира и потоа нанесете ја маската. Отстранете ја маската секогаш кога е безбедно, на пример на отворено кога нема луѓе наоколу.

Средствата за дезинфекција можат да ни донесат уште еден проблем - алергии, придружени со отежнато дишење, кашлање, кивање, течење на носот. Особено кај луѓето склони кон алергии, астма, атопичен дерматитис итн. Луѓето кои страдаат од алергија треба внимателно да изберат средства за дезинфекција и да ги изберат оние што не ги иритираат. 


Можеби ќе ве интересира:

Обдукција на починати од ковид-19 откри: Оштетување на мозокот слично на тоа по мозочен удар