Најевтината но и највкусната бајадера: Без миксер, без печење, готова за 20 минути

Состојки:

9 лажици вода

200 гр. шеќер

150 грр мелени ореви, бадеми или лешници

250 грр мелени бисквити

170 гр. путер

100 гр чоколадо за готвење

-кокос за украсување


За глазурата:

100 гр. чоколадо за готвење

малку масло,

Подготовка:

Ставете ја водата и шеќерот во тенџере и загрејте на тивок оган додека шеќерот целосно не се растопи.

Додадете го путерот, тргнете ја целата смеса од оган и мешајте додека не се стопи.

Кога путерот целосно ќе се растопи, додадете ги оревите и бисквитите и мешајте додека не добиете погуста, еднолична маса.

Добиената маса поделете ја на два еднакви дела.

Растопете го чоколадото на пареа и измешајте го во првиот дел од смесата, а во вториот дел ставете малку екстракт од рум по желба или пак кокос.

Во соодвете калап ставете го прво приот дел па вториот и на крај чоколадо стопено на пареа прелијте врз бајадерата.

Оставете ја бајадерата во фрижидер да се стегне, а следниот ден исечете ја на коцки со саканата големина.


*Пр објава