Највкусната штрудла од мак: Ќе биде свежа и после три дена откако ќе ја направите

Фото:printscreen/youtube

Штрудлата со мак(афион) е една од најпопуларните домашни колачи кои можете да ги направите лесно и брзо

Состојки:

700 грама брашно

400 мл млако млеко

1 лажичка шеќер

1 лажичка сол

30 грама свеж квасец

100 мл масло

Фил:

500 грама семе од афион

200-300 мл врело млеко

300 грама шеќер

За премачкување: 1 жолчка


Подготовка: Измешајте млеко, квасец и шеќер и оставете го квасецот да нарасне. Во брашното со сол и шеќер додадете го активираниот квасец. Се замесува тесто и се додава малку масло.

Додека тестото нараснува, направете го филот така што во млекото ќе додадете шеќер и ќе го ставите на шпорет да зоврие. Ставете го афионот во врелото млеко и оставете се да се соедини и афионот да набабри.

Кога тестото ќе нарасне и ќе се излади афионот - развлечете го тестото и обилно покријте го со филот. Се пече во рерна на 200 Целзиусови степени околу половина час, а пред печење премачкајте ја штрудлата со жолчка.


Извор: stil.kurir.rs

*пр-објава