ЈАСМИНА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Името Јасмина е варијанта на машкото име Јасмин и е од персиско потекло добиено од зборот „yasaman“, што е име на бел миризлив цвет, а самиот збор има значење „сензуалност на љубовта“.

Интересно е што името од персискиот јазик било пренесено во Европа преку Шпанија и потекнува од неодамнешно време кога меѓу луѓето имињата обично се давале по цвеќе.

Според народниот обичај, изборот на име на цвеќе е израз на желбата на родителот детето да биде пред сè убаво, нежно, слатко.

Се верува дека цветот Јасмин има можност да ги отстрани лошите расположенија и да ги ослободи потсвесните желби. Маслото од цветот е масло на оптимизам, радост на животот и еуфорија. Во врска со ова, се верува дека и луѓето кои го носат ова име се токму такви.