Научниците предупредуваат: Клетките на ракот на дојката можат да „спијат“ во телото со децении, а потоа одеднаш да се разбудат

Истражувачите, исто така, идентификуваа клучен механизам со кој клетките на ракот можат да ја избегнат терапијата и да останат во мирување ...

Најчестата форма на рак на дојка може да биде „заспана“ со децении, но може повторно да се појави подоцна, што е потешко да се лекува.

Истражувачите сега се надеваат дека ќе откријат како можат да развијат третмани за таргетирање и убивање на „заспаните“ клетки, без потреба од долгорочен третман со хормони.

Истражувачите од Институтот за истражување на ракот во Лондон проучувале зошто естрогенскиот рецептор-позитивен (ER+) рак на дојка - кој сочинува 80% од сите видови на рак на дојка - може да се врати.

Ракот на дојка со позитивен естроген рецептор (ER+) е чувствителен на хормонот естроген, кој може да им помогне на клетките на ракот да се делат и растат. Третманот, кој може да трае и до 10 години, често вклучува комбинација на различни терапии и операции, вклучително и употреба на блокатори на естроген.

Тие ја проучувале улогата на ензимот G9a и откриле дека неговата инхибиција ги спречува клетките на ракот да „заспијат“ и ги убива клетките кои веќе хибернираат. Професорот Лука Мањани од Институтот за истражување на ракот во Лондон рече дека сакаат да разберат зошто ендокрината терапија не била успешна за сите пациенти.

„Сакавме подобро да разбереме зошто ракот на дојка се враќа за да можеме да се надеваме дека ќе најдеме начини да го спречиме, за луѓето да не мора да живеат во страв или да се соочуваат со катастрофалните вести за повторување“, објасни Мањани за Дејли Меил.

Истражувачите, исто така, идентификуваа клучен механизам со кој клетките на ракот можат да ја избегнат терапијата и да останат во мирување, хибернираат пред да се „разбудат“ години подоцна и повторно да почнат брзо да се делат.

„Се надевам дека нашите рани наоди ќе доведат до истражување кое ќе ги таргетира овие „заспани“ клетки на рак на дојка, така што еден ден, без потреба од долгогодишна хормонска терапија, пациентите ќе можат да се уверат дека нивниот рак нема да се врати“, додаде Мањани.

д-р. Тајаба Џивани, шеф на научниот ангажман во Cancer Research UK, кој го финансираше истражувањето, рече: „Нашето истражување јасно покажа дека клетките на ракот можат да бидат „заспани“ во телото многу години пред повторно да се разбудат, предизвикувајќи ракот да се врати.

Иако се уште се во раните фази, нивните наоди може да помогнат во развојот на иновативни третмани кои го спречуваат враќањето на ракот на дојката.

д-р. Сајмон Винсент, директор за истражување на рак на дојка, рече: „Оваа ветувачка студија дава витални индиции за тоа како клетките на ракот го избегнуваат лекувањето и преживуваат во мирување, и со нетрпение очекуваме да видиме како тоа ќе придонесе за идните истражувања“.

Фото: Freepik.com
Извор: Najzena.alo.rs