Новиот лек против Алцхајмерова болест е значајно откритие, тврдат лекарите

Лекот кој го забавува оштетувањето на мозокот кај луѓето со Алцхајмерова болест, лекарите го нарекуваат „значаен напредок“.

Резултатите од тестирањето на новиот лек ставија крај на една деценија неуспеси.

Се испраќа порака дека е можно да се најде лек кој ќе ја лекува најчестата форма на деменција - Алцхајмеровата болест.

Сепак, влијанието на новиот лек лекенемаб засега е мало и прашање е како тој помага во секојдневниот живот на заболените од оваа болест.

Лекот делува кога се дава во раните фази на болеста, така што оние со напредната болест нема да можат да го користат.

Детали читајте на Фактор тука.