Нутриционист тврди дека оваа намирница со брзина на светлината топи маснотии околу стомакот: Чини 40 денари и е полна со протеини

Телесните масти не се лоши, всушност ни се потребни за да преживееме. Телесните масти се неопходни за апсорпција на хранливи материи и производство на важни хормони. Сепак, постои еден вид маснотии што е штетно за вашето здравје: висцерална маст.

„Висцералните масти се вид на телесни масти кои се складираат длабоко во абдоминалната празнина, под мускулниот слој и ги обложуваат вашите внатрешни органи, црниот дроб, желудникот и цревата“, истакнува Роксана Есани, диететичар-нутриционист и портпарол на Американската академија за исхрана и диететика.

„Иако таа не е видлива однадвор, може да влијае на вашето здравје со тоа што ќе доведе до повисок крвен притисок и ќе ги зголеми вашите ризици од развој на одредени состојби како што се срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес, отпорност на инсулин, па дури и некои видови на рак“, додава таа.

Еден начин да ги намалите внатрешните маснотии е да ја поправите вашата исхрана и можете да започнете со едноставни, лесни промени. За почеток, додадете една од најдобрите намирници за намалување на салото на стомакот во вашата исхрана: обичен грчки јогурт без маснотии.

„Истражувањата покажаа дека храната богата со протеини, калциум и витамин Д може да биде поврзана со намалување на висцералните масти. Затоа обичниот грчки јогурт со малку маснотии или со малку маснотии треба да биде храна број еден за сите оние кои сакаат да го намалат овој тип на сало“, посочува Есани .

Најголемата предност на оваа храна е нејзината содржина на протеини.

„Обичниот, безмасен грчки јогурт генерално содржи 20-23 грама протеини по порција (една чаша). Јадењето храна богата со протеини може да го намали гладот ​​и да ја поттикне ситоста. Исто така, помала е веројатноста да прејадете ако јадете протеини и во оброците и за грицки“, вели овој нутриционист.

На протеините им треба долго време за варење, што помага при ситост. Истражувањата исто така покажуваат дека високиот внес на протеини е поврзан со помал БМИ, помал обем на половината и подобро ниво на добар холестерол. Покрај тоа, јогуртот содржи живи и активни култури познати како пробиотици кои помагаат да се одржи здрав цревен микробиом.