Нутриционистката Диана Шалевска советува која храна да ја избегнуваме за да не се дебеелеме
- 09 Јануари, 2023
Леб, компири, пиперки, домати, јаболка. Ова се најчестите производи кои се присутни на македонските трпези. Македонците пијат и големи количини кафе.
Според податоците на Државниот завод за статистика, кај нас домаќинствата најмногу консумираат леб – 255,6 килограми во просек годишно, потоа компир – 92,2 килограми и јужно овошје – 86,7 килограми, додека од месо најмногу јадат живина – 53,4 килограми, потоа преработки од месо – 50,2 килограми, понатаму следи свинско – 35,1 килограм и говедско, телешко и јунешко – 23,8 килограми. Свежа и замрзната риба – 24 килограми, а преработки од риба – 3,1 килограм. Од овошје, освен јужно овошје, граѓаните најмногу јаделе јаболка – 45,5 килограми и бостан – 41,5 килограми, а најмалку јаделе цреши и вишни – 2,5 килограми и круши – 3 килограми. Од зеленчук, освен компир, луѓето најмногу јаделе пипер – 67,6 килограми и домати – 44,8 килограми, а најмалку грашок и боранија – 2 килограми. Кај млечните производи, домаќинствата најмногу пиеле млеко – 110,9 литри, потоа кисело млеко и јогурт – 88,6, а сирења 47,6 килограми и други млечни производи – 12,1 килограм. Oва се податоци за 2021 година.
Целата тема читајте ја на Фактор тука.
Фото: freepik