„Облечи му нешто црвено, за што побрзо да излезат сипаниците“: Ако ги слушате „докторите“ од онлајн групите за „мамички“, добро е што вашите деца уште се живи

Отсекогаш имало полемики за традиционалниот начин на воспитување и лекување на децата и современите методи. Едно е сигурно, има „добронамерни“ совети кои ја навредуваат нашата интелигенција, но не можат да останат незабележани.

Вибер и Фејсбук групите кои се примамливи и се формираат самоиницијативно од групи мајки го прават тоа за да бидат корисни. Но, многу почесто прават да се смееме од сето срце или да нè нервираат до тој степен што некој мисли дека ќе се излажеме од толку многу „бесмислени“ совети.

Најчесто корисниците не се добро информирани, па или не ги знаат или ги игнорираат правилата наметнати од ваква или слична група. Тие можат слободно да пишуваат коментари кои се граничат со здравиот разум, но, тие коментари не поминуваат никаква филтрација и затоа привлекуваат повеќе внимание од корисните совети.

Твитер е вистинска ризница на духовити описи на различни групи што ги користиме секој ден, понекогаш и против наша волја.

Проблемот настанува кога покрај оваа важна информација ќе се провлечат и некои неважни работи, а често доаѓа до расправија, па се случува родителите да пропуштат важни информации бидејќи групите се полни со непотребни пораки.

Една од најновите теми што е актуелна кај повеќето родители и групи со слична тема е сипаници кај децата.

Сипаниците се секогаш „актуелни“, а советите се различни. 

Така се провлекува темата дали децата треба да носат црвена облека откако ќе се појави првата сипаница за да „избие што побрзо“.

Имено, една мајка ја советувала на друга да го облече детето во црвено и што поскоро да го однесе на лекар, по што започна цела дискусија дали сипаниците препознаваат бои, каква врска има со сипаниците и дали е можно во 21 век зборуваме за ова.

Ќе ве потсетиме на слични совети кои беа споделени на мрежите пред неколку месеци, кога докторката ги советуваше родителите да го облечат детето во црвено бидејќи таа боја ги одбива УВ зраците“.

Во нашето општество постои и израз за „мамички“ кои постојано се појавуваат во групите, делат совети и кога никој не им бара и тие знаат сè, во сè се упатени.

Јасно е дека секому му се дава можност да си го каже своето мислење, но пораките како советот да го облечете детето во црвено за да помине сипаницата што поскоро, таквиот пристап може да ви ја иритира, гуши, но и да ви ја разниша самодовербата или едноставно да ве изнервира. И така групите го губат своето значење.

извор/фото:najzena