Отидовме заедно, но ти не се врати: Потресна исповед на мајка чие девојче почина од морбили

Пред две години, во ова време, те однесов на клиниката во Крагуевац за преглед на педијатриското одделение, без да знам каков пекол не очекува. Те подготвив утрото, се облековме, дојде кај татко ти и му рече „Тато, те сакам, ќе се вратам за брзо“. Отидовме заедно тоа утро, но ти никогаш не се врати.

Драгана Петровиќ, мајка на девојчето Наџа (2), која почина од морбили во април 2018 година, ги сподели овие потресни мигови од агонијата низ која поминала со своето девојче, со своите пријатели на Фејсбук.

- Како вчера да беше. Се сеќавам и на најмалите детали. Бевме примени во одделот за нашата судбина ќе биде напишана од туѓа рака. Набргу потоа, едно многу болно момче влезе во собата со својата мајка, видливо вознемирена затоа што знам дека не смееш да се мешаш со други деца, отидов кај дежурниот доктор, кој го смести момчето таму и го прашав зошто друго болно дете е во нашата соба- се сеќава Драгана.

Како што изјави таа, одговорот на лекарот бил дека нема место и дека ќе ги разделат децата потоа.

- Тоа „нема место“ тебе те чинеше живот. Не завитка во црно. Истиот ден кога дознав дека детето има морбили, како некој да ми удри шлаканица. Светот ми се распадна. На прашањето што ќе се случи со тебе, ми беше речено: „Можеби и нема да ги добие, го молиме Бога да не ги добие“. Следниот ден, тие експресно нè праќаат во Белград на „консултации“ - напиша мајката на Наџа.

- Твоето слатко, бело лице беше покриено со морбили, твоите здрави бели дробови беа уништени, тврди како камен, твоето мало срце те одржуваше жива сè додека не се умори. И јас, јас живеам меѓу животот и смртта секој ден, чекајќи да префрлам на другата страна. Зошто? За секунда занемарување, глупост, негрижа, што? Како тоа да се нарече? Драга моја, јас доаѓам за брзо, како што ти му рече на татко ми, бргу ќе биде мила моја- се зборовите на Драгана Петровиќ, чија ќерка Наџа почина на 4 април 2018 година.