Посна штрудла со мак - Мека како душа, никој не може да и одолее!

Добивај вести на Viber

Ако сакате да се засладите, а при тоа да биде посно, направете штрудла со афион. Лесно се прави, а ќе победите со првиот залак.

Состојки:

*800 гр меко брашно
*1 коцка (40 g) свеж квасец
*150 гр стопен маргарин
*150 гр шеќер
*500 мл млака вода
*4 лажици масло
*4 супени лажици маргарин

Фил:

*500 гр мелено семе од афион
*200 гр шеќер
*400 мл вода
*3 лажици масло

Подготовка:

Тесто: Измешајте го квасецот во чаша млака вода што ја извадивте од подготвената количина, додадете по една лажичка шеќер и брашно и оставете да нарасне. Во сад се ставаат брашното, растопениот маргарин, млаката вода, маслото, шеќерот и се прелива квасецот. Замесете тесто, покријте го со крпа и оставете го да нарасне. Поделете на два дела и секој со сукало развлечете го со дебелина од 1 см.

Фил: Во зовриената вода извадена од шпорет додадете масло, афион, шеќер и измешајте. Тестото премачкајте го со маргарин, ставете од филот и свиткајте во ролна. Ставете ја штрудлата во подмачкан плех и одозгора премачкајте ги со масло. Оставете 30 минути, па печете во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути додека не порумени.

Извор: Тrpeza.alo.rs