Руската и мимоза не ѝ се ни до колена на шумската пилешка салата: Вкусот е феноменален, ќе ја правите повторно и повторно

Добивај вести на Viber

Празничната трпеза е незамислива без кремасти, вкусни салати, кои најчесто се служат како дел од мезето, а на многумина им се омилен дел од услугата. Најчесто подготвуваме мимоза или руска салата, а доколку сакате да пробате нешто ново оваа година, имаме одличен предлог за вас.

Неодамна ве запознавме со салатата Бонапарта, а овој пат ви пренесуваме рецепт за таканаречената шумска салата, која многу лесно се подготвува, а вкусот е феноменален.

Шумската салата е всушност пилешка салата со јајца, печурки и кромид, а малку орев и дава посебен вкус. Можете да ја сервирате во убав сад, а доколку сакате поубав и украсен ефект, можете да ја послужите и во форма на колач, но ќе треба да се украси со магдонос и маслинки.

Потребни состојки:

-200 гр пилешко филе

-150-200 гр печурки

-70 гр сирење

-1 главица кромид

-2 јајца

-40 гр ореви

-4 лажици мајонез

-сол, бибер (по вкус)

-магдонос (по желба, за декорација)

-маслинки без јазли (опционално, за декорација)

Подготовка:

Сварете го пилешкото филе, па исечете го на коцки. Сварете ги јајцата и исечете ги на коцки. Префрлете ги двете состојки во садот за салата. Додадете ситно сечкани ореви.

Во тава со малку масло пропржете ситно сечкани печурки и кромид; треба да ги пржите околу 8 до 10 минути. Почекајте малку да се изладат, па во сад додајте ги во останатите состојки.

Заборавете на мимоза и руска, БОНАПАРТА салатата е предјадење за слави и празници: Ќе биде хит на секоја трпеза