ОТКРИЕНА НОВА МУТАЦИЈА НА КОРОНА ВИРУСОТ: Се појави хибрид од делта и омикрон

Нова варијанта на коронавирусот, хибрид на соевите делта и омикрон, беше откриена на Кипар од група локални научници кои работат во Лабораторијата за биотехнологија и молекуларна вирусологија на Универзитетот во Кипар.

Истражувачите го нарекоа „делтакрон“, изјави за новинарите во саботата шефот на лабораторијата Леонтиос Кострикис, кој претходно претседаваше со Советодавниот совет за пандемска научна пандемија при кипарското Министерство за здравство. Според него, новата варијанта има генетска основа како онаа на сојот делта, но во исто време голем број негови мутации се исти како онаа на сојот омикрон.


Читајте детали на Фактор овде.