Овие две намирници најдолго држат ситост за време на постот: Еве што вели нутриционистката Ана

Добивај вести на Viber

Се препорачува да имате што е можно поразновидна исхрана за да го одржите здравјето, добрата крвна слика и работната енергија и да спречите пад на имунитетот.

Најдолгиот и најстрог пост во годината, Велигденскиот пост, започна вчера и ќе трае до 4 мај. Нутриционистот Ана Бандука Тодоровиќ за ТВ Прва објасни дека Великиот пост вклучува многу денови на вода, а многу малку на масло.

„Препораката е да се има што е можно поразновидна исхрана за да се зачува здравјето, добрата крвна слика и работната енергија и да се спречи пад на имунитетот“, објасни нутриционистот.

Таа предлага секојдневно присуство на житарки во исхраната, како киноа, овес, јачмен, 'рж. Не препорачува житарки, туку варени житарки кои може да се комбинираат со јаткасти плодови и мешунки, како грав, леќа и соја. Така ќе бидете сити.

„Каша од житарки може да се направи со јаткасти плодови и сурови семки кои ќе ни дадат ситост. Оние кои не ја сакаат, можат да земат леб без квасец или вегетаријански намази (хумус) или да направат здрави намази од авокадо и лук. Како пијалок се препорачуваат различни чаеви и растителни млека. При купувањето млека од растително потекло со малку маснотии, важно е да не содржат многу шеќер“, советуваше нутриционистот Ана Бандука Тодоровиќ.

Бидејќи производите споменати погоре се нешто поскапи, нутриционистот се осврна на храната достапна за секого. На прво место се зеленчукот и домашните намази направени од него.

„Во исхраната може да се вклучи и ајварот, како и разни видови готови салати кои може да се однесат на работа“, додаде таа.

„Доколку некој е во ризична здравствена категорија, кој закрепнува од операција или има малку потешка дијагноза, трудници или деца, не им се препорачува пост“, потсети нутриционистот.