Овој тип на сурутка најдобро го чисти црниот дроб: Доктор Перишиќ откри како правилно да ја пиете и што никогаш не смеете да мешате со неа

Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ во утринската програма на Прва зборуваше за храна која го обновува црниот дроб оштетен од алкохол или дрога и објасни како сурутката му помага на црниот дроб.

Сурутката содржи протеини и липиди, ги отстранува мастите кои се првиот „чекор“ кон уништување на најголемата жлезда во нашето тело. Но, не се сите подеднакво здрави!

„Сурутката содржи корисни не-казеински протеини, липиди, таа е биолошки активна течност за црниот дроб, бидејќи погледнете, да почнете да користите сурутка значи да престанете да користите алкохол. Но, има правила“, рече тој.

„Пијте 200 милилитри два пати на ден, а со тоа снабдете го црниот дроб со активни соединенија кои го регенерираат. Тие ги намалуваат мастите. Една од првите фази на оштетување на црниот дроб е замастен црн дроб, тој секогаш мора да помине низ замастен црн дроб. Сурутката го чисти црниот дроб од тие супстанции што се акумулираат во клетките, предизвикувајќи негово распаѓање“, рече тој.

Докторот кој претходно објасни кое млеко е најдобро сега, исто така рече дека треба да се зема козјо сирење со сурутка.

"Земете сурутка, има серотонин, веднаш се чувствувате добро, ви го подобрува и расположението. Имам пријател, лежеше во болница, беше многу лошо. Следниот ден беше подобро, а докторот му рече - половина килограм козјо сирење и литар сурутка! И веднаш се подобри, и до ден денес пие по литар сурутка на ден“, вели тој.

Да не е многу, цел литар?

„Можете да претерате, ако сте нетолерантни на лактоза и претходно не сте земале млечни производи, ќе добиете дијареа. Сурутката има седум до десет проценти лактоза, ако сте нетолерантни, ќе имате дијареа за да се ослободите од лактоза“, рече тој.

Сурутката од козјо или овчо млеко има специфичен мирис, но професорот вели дека е поздрава од кравјото млеко.

"Липидниот состав на тие млека е различен, козјото има многу поздрави липиди од кравјото! Сурутката има и поздрави протеини од козјото млеко, вистината е дека е подобра од кравјата. Овците имаат малку полоши масти, во таа смисла козјата сурутка е идеална“, рече тој.

извор:najzena