По стар бабин рецепт и без конзерванси: Подгответе пеглана пиперка и уживајте во текот на зимата
Фото: printscreen/youtube/Roasted paprika with garlic from a jar - preparation for winter/My kitchen Tanja
Вашата зимска полица нека биде збогатена со уште едно совршено јадење.
Состојки:
5 кг црвени пиперки
100 гр шеќер
500 мл масло
2 глави лук
500 мл оцет
200 гр сол
сушен магдонос1 лажичка бибер во зрна
Подготовка:
Најпрво треба добро да ги измиете пиперките и да ги исчистите од семките. После тоа, исечете ги на малку подебели ленти. После тоа, време е да ги подготвите пиперките.
Наредете еден ред пиперки, посипете ги со сол и шеќер, а потоа сè прелијте со оцет и масло. После тоа, повторете ја постапката додека не ги потрошите сите состојки и оставете ги пиперките да отстојат неколку часа или преку ноќ.
Потоа, кога ќе омекнат, наредете ги во стерилизирани стаклени тегли каде меѓу нив ќе додадете магдонос, лук и бибер во зрна. На крај сите пиперки покријте ги со смесата која остана од пиперките и притиснете ги со пластична решетка.
Чувајте ги на темно и ладно место!
*пр објава