Почина најистакнатиот македонски историчар и еден од творците на независна Македонија

Блаже Ристовски, креаторот на првата македонска енциклопедија во издание на МАНУ, почина на 87 годишна возраст. Најпознатиот македонски историчар беше потпретседател во првата влада на Република Македонија кога премиер беше Никола Кљусев.

Ристовски има објавено неколку десетици научни дела,а во Македонија беше консултиран речиси за сите важни историски процеси и феномени, а своевремено бил и директен учесник како партизан во МОБ.

Деталите прочитајте ги на ФАКТОР.МК