Повеќе од жена: Што значи да се биде силна кога ви е најтешко во животот

„Да се биде силна жена не значи дека не можеш да прашаш за помош. Да се биде силна жена значи дека си свесна доволно за да знаеш за што си способна, дека си приземна доволно за да знаеш кога ти треба помош и дека си самоуверена доволно за да знаеш кога да побараш помош без да стравуваш дека ќе бидеш осудена. Знам дека е полесно да се кажат овие работи отколку што е во реалноста, каде работите не се случуваат како што очекуваме. Но ова е поразлично, се случува.. Сѐ уште се сеќавам на моментот кога го допрев дното.

Започнав да се занимавам со фотографија кога имав само 17 години. Бев свадбен фотограф на терен, беше напорно да се патува и работи истовремено, но ја сакав мојата работа. Година подоцна почнав да чувствувам чудна болка во стомакот. После многу лекарски термини, повеќето лекари ми дијагностицираа нервозен стомак. Ми препишаа апчиња за да го третирам стресот, но болката сѐ уште беше присутна. Навистина сакав да бидам подобро, затоа ги консумирав сите лекови. Лековите правеа да чувствувам недостаток на енергија, бев постојано преморена, депресивна, мизерна. Решив да направам пауза од работа.

Страдањето беше вистинско. Дури и кога мислев дека не може да биде полошо од ова.. тоа беше само почеток.

После стотици различни лекарски термини и третмани, конечно ми дијагностицираа стерилитет.

Помислата дека нема да можам да се чувствувам женствено како и секоја друга жена.. ме прогонуваше долго. Ми се кршеше срцето. Беше болно. Исцпувачко и тажно. Дури почнав да се изолирам од сите.. се чувствував бескорисно. После многу неспиени ноќи, сфатив дека не можам да побегнам од проблемот. Морав да се соочам бидејќи беше единствено во моја моќ да се справам со тоа.

Дефинитивно не беше лесно, но бев опкружена со луѓе кои се грижеа, беа покрај мене во деновите кога не сакав да станам од кревет, тие луѓе ме тешеа и смируваа кога ми требаше најмногу. Сѐ уште ги паметам сите промени на расположенија од лековите за плодност, и сета болка низ која минуваше моето тело. 

Благодарна сум дека имам прекрасна мајка, сестра и момче, кои безусловно ме сакаат и поддржуваат, кои зедоа пауза од работа и ме држеа за рака на секој лекарски термин, потсетувајќи ме дека се ќе биде во ред. Се борев толку силно и ја добив битката.

„I made it!“ Никогаш не сум се чувствувала подобро. Започнав да работам повторно, да патувам и да забележувам неверојатни моменти со фотоапарат. Мило ми е што имам можност да ја споделам мојата тајна и запомнете: „Без разлика колку тежок ви изгледа животот, не заборавајте да се сакате себеси, со сите ваши совршености и несовршености.“

Вие сте важни! Како и секој друг. И, ако работите не дојдат на свое место, тоа не значи дека годините во кои сте ги чекале - се залудно потрошени. Продолжете да сакате, живеете и знајте.. на убавите работи им треба време и тоа е во ред!“

Исповед на фотографката - Симоне Калица

извор:instagram/simone.kalica