Пожарите ни ги „проголтаа белите дробови“, природата ќе ни врати

Огромни површини со шуми се претворија во пепел во Македонија. Екологистите велат дека уништувањето на шумите ќе има последици кои сите ќе ги почувствуваме.

Тие укажуваат дека мора да се работи на превентива, а не на санирање на последици кога веќе штетата е направена. Љубица Балојани, претседател на организацијата „Еко жена“ од Битола објаснува дека поради пеплосувањето на шумите ќе се соочиме со поголемо аерозагадување.

„Ќе има многу штетни последици, и тоа ќе се одрази на загадувањето на воздухот, појава на свлечишта, штети по животинскиот свет кој ќе остане без храна. Водачите треба да бидат визионери. Петар Петровиќ Његош рекол дека оној што стои на ридот, повеќе гледа од тие под ридот. Надлежните треба да ги предвидат и превенираат тие катастрофи. Човек не треба да биде многу стручен за да сфати дека имаме голема полза од планините и од шумите, но ние треба двојно да вратиме на природата со водење  на грижа“, вели Балојани.


Деталите читајте ги на Фактор, тука.