Прашок за перење или течен детергент: Кој е подобар избор?

Добрите и лошите страни на двата типа детергенти

Прашок за перење е класика во домаќинството. Неодамна, течните детергенти за перење го зазедоа првото место како попосакувани и модерни. Но, дали едниот производ е навистина подобар од другиот?

Вистината е дека секој од двата производи има свои предности и недостатоци. Прашокот за перење е добар во некои случаи, а во други е подобар течниот детергент. Важно е да се знае кога да се користат различните препарати во вистинскиот случај.

Прашокот за перење е поевтин

Една од предностите на детергентот за перење е неговата цена. Можете да купите голема количина на прашок што ќе се троши побавно и чини многу помалку од течните детергенти и капсули. Неговиот рок на траење е долг се додека се чува правилно.

Прашок за перење работи подобро на дамките од надворешната средина

Прашокот е одличен за отстранување на дамки и нечистотии предизвикани од нечистотија, трева, восок и слично. Оваа се должи на алкилбензен сулфон што се наоѓа во овој вид на детергент.

Течниот детергент е подобар за мрсни дамки

Повеќето течни препарати содржат алкохолни соединенија, како што се етоксилати, кои се поефикасни во флеки предизвикани од мрсни материи.

Течниот детергент е поудобен

Како течниот сапун, течниот детергент е поудобен затоа што лесно се раствора, не остава траги на облеката по перењето и не се депонира во внатрешноста на машината за перење. Можете исто така лесно да исчистите какви било капки што сте ги истуриле надвор од машината.

Прашокот за перење има подолг век на траење

Можете да чувате детергент за перење и да ви стои во шкафот со месеци, без да се расипе сè додека местото на кое го чувате не е влажно. Додека течните препарати ја губат својата сила, затоа што алкохолите во нив побрзо згаснуваат.

Течниот детергент лесно се раствора во ладна вода

Една од највознемирувачките работи околу алиштата е преостанатиот нерастворен детергент за алишта на веќе испрана облека. Некои ткаенини може да бараат перење на 30 или 40 степени, што го отежнува растворањето на сувиот прашок за перење. Ова не може да биде случај со течните препарати, што ги прави попогодни од оваа гледна точка.

Двата типа на детергент може да предизвикаат оштетување на машината за перење и облеката

Прашокот за перење може да ги заглави млазниците на машината за перење облека со нерастворени остатоци, што ќе го блокира нормалниот проток на вода. Течните детергенти пак, иако има упатство за користење на нив, ние ретко го почитуваме тоа и најчесто ставаме повеќе детергент од потребното, а преголемите количини на течен детергент може да ја оштетат машината за перење и облеката.

Кој тип да го изберете?

Најдобро е да ги имате двата вида на детергент за алишта и да користите еден, во зависност од случајот и целта на алиштата.