Празнична погача за Света Петка: Жените обавезно треба да изедат парче
Нашите Супер рецепти се ризница на идеи, а токму таму најдовме како да ја направиме совршената славска торта, идеална за денешната Света Петка.
Рецептите на Верица Николиќ ги обожаваат многу, а меѓу нив е и овој празничен. Имено, таа ни покажа како се прави Славска погача, а во продолжение погледнете го рецептот и фотографиите во галеријата за да го видите секој чекор.
Најдобрата славска торта
Неопходно е:
За тестото:
- брашно 750 гр
- свеж квасец 1 коцка (40 g)
- млеко 350 мл
- вода 190 ml
- 1 јајце
- 2 жолчки
- растопен путер 100 гр
- шеќер 2 лажички
- сол 1,5 лажички
Тесто за украси:
- брашно 200 гр
- густина 100 гр
- сол 50 гр
- ладна вода 150 мл
За премачкување на коцките:
- 1 жолчка од јајце
- млеко 1 лажица
Подготовка:
Измешајте млеко, вода и шеќер, па ставете ја течноста да се загрее. Ставете го квасецот во топлата течност и почекајте квасецот да ферментира. Во сад се става брашното, се додаваат солта, јајцето, жолчката, растопениот путер, подготвениот квасец и се замесува тесто. Оставете го тестото да стаса, па префрлете го на набрашнета работна површина и поделете го на три поголеми и еден помал дел.
Земете поголем дел и расукајте кора, малку поголема од калапот во кој ќе се пече тестото (Верица користеше калап со раб од 26 см). На развиената кора ставете го калапот, па околу калапот исечете го тестото во форма на триаголници. Се добива ѕвездена кора.
На дното на калапот ставете хартија за печење, а страните убаво премачкајте ги со путер. Префрлете ја исечената кора во калапот, со рабовите по страните на калапот.
Вториот, поголем дел, развлечете го во форма на валјак, извиткајте го тестото и ставете го во калапот, по работ на калапот.
Префрлете ги триаголниците по работ на калапот преку сукалото и преклопете ги врвовите под тестото.
Третиот, поголем дел поделете го на половина. Од секоја половина направете ролат и плетете ја. До второто тесто ставете ја направената плетенка.
И на крај, само четвртиот дел од поделеното тесто ставете го во средината. Оставете го тестото да нарасне.
Тесто за украси: Замесете тесто од наведените состојки и направете украси по желба. Нараснатото тесто премачкајте го со мешавина од млеко и жолчка, па наредете ги украсите што сте ги направиле (не премачкајте ги).
Славската погача се става да се пече во загреана рерна на 180 степени.