Превкусен рецепт: Сникерс „cheese-cup”
Има денови кога и јас не можам да бидам долго во кујна. Но кај нас дома мора да има десерт. Ќе ви предложам еден чизкејк во чашка кој што го нарекувам „чиз-кап”. Крем сир, домашен путер од кикирики, домашна карамела и секако црно чоколадо. Бидејќи имав путер од кикирики и домашна карамела многу брзо го подготвив овој десерт.
Потребни состојки:
200гр. Крем сир
150мл. Хопла
50гр. Кокосов шеќер (во прав)
50гр. Путер од кикирики (домашен)
4 г.лажици Мелен кекс (по ваша желба)+ 20гр.путер
100гр. Темно чоколадо + 50мл. Хопла
Домашна карамела (6 г.лажици)
Крем сирот изматете го додека да добиете кремаста смеса. Потоа додадете го шеќерот (претходно измелен на машинка за мелење шеќер) и матете да добиете хомогена смеса. Додадете го путерот од кикирики и матете уште половина минута. На крај додадете ја хоплата (150мл) претходно изматена. Промешајте да добиете хомогена смеса и изладете 30 мин.
Додека кремот се лади измелете ги ќексите и додадетр им 20 гр.путер. Измешајте да добиете хомогена смеса. Ставете во секоја чашка по 1 голема лажица и оставете ги во фрижидер за да го спремите чоколладниот фил.
Стоплете ја хоплата
(50мл) без да ви изврие потоа додадете 60гр.чоколадо и промешајте да се
соединат. Кога ќе го направите чоколадниот фил извадете ги чашките и како втор слој додадете ја карамелата, потоа
кремот од сирење,чоколладниот фил и на крај уште еден слој крем од сирење.
Украсете по желба. Изладете 1 час и уживајте
За Женски Магазин, готви Маја Зивковиќ