Проф. Попадиќ открива кога ќе ги тргнеме маските: Вакцината ќе не штити со години, ќе живееме понормално

Професорот д-р Душан Попадиќ од Медицинскиот факултет во Белград рече дека вакцината ќе ни помогне да се ослободиме од маските кога ќе се вакцинира доволен број луѓе, односно кога ќе има висок процент на оние кои се имуни на вирусот.

Тој зборуваше за тоа колку луѓе треба да се вакцинираат за имунизацијата да биде успешна и како ќе живееме во текот на летото и следната зима.

Професорот Попадиќ рече дека проценува со некои бројки од 60, 70 и 80 проценти кога станува збор за колективниот имунитет.

Сепак, како што рече, кога студирал епидемиологија, тогаш важело дека само со 95%  имуни може да се прогласи успешна имунизацијата.

Говорејќи за скептицизмот кон вакцините, Попадиќ рече дека не знае од каде доаѓаат и дека разни информации се шират претежно на социјалните мрежи.

Тој посочува дека се создава непотребна бучава и дека имунизацијата против ковид19 е иста како и имунизацијата против која било друга болест. Разликата е во тоа што секој треба да биде посвесен дека е уште поважно да се имунизира, бидејќи имаме епидемија.

Предности на вакцините

На прашањето кои се придобивките од вакцините, тој изјави дека нема да се разболиме, дека ќе можеме да се вратиме на други активности, работни места и рутини, да патуваме, дека нема да се плашиме дека ќе се разболиме или дека некој наш ќе умре од ковид 19.

Професорот нагласува дека сите овие придобивки го надминуваат потенцијалниот страв од несакани ефекти на вакцината.

Додаде дека многу мал број луѓе имаат несакани ефекти и дека со огромен процент овие ефекти траат еден ден или половина, исто како и со другите вакцини.

Кога станува збор за критики кон фармацевтските компании, Душан Попадиќ посочува дека тие заработуваат многу повеќе на своите други производи отколку на вакцините.

Сите вакцини имаат слична имуногеност

Тој вели дека ќе биде вакциниран со вакцината што ќе му биде достапна во тој момент, но наведува дека не е важно за која вакцина станува збор, бидејќи сите тие имаат слична имуногеност и слична фреквенција на несакани ефекти.

- Немаме причина да избереме еден, два или три - додаде тој.

Тој исто така истакна дека прочитал документ од англискиот Фонд за здравствено осигурување и дека тие напишале дека ако се започне со имунизација со вакцината „Фајзер“ или „Оксфорд“, а втората доза не е достапна, ќе може да се прими друга вакцина безбедно.

Прерано е да се каже колку долго вакцината ќе нè штити, но професорот Попадиќ очекува дека заштитата ќе трае со години, но не и за цел живот.

Тој објасни дека коронавирусот и грипот не се слични, и дека грипот има поголема способност да го менува својот генотип и антигенската структура.

Како што рече Попадиќ, ние не примаме вакцина против инфлуенца секоја година затоа што имунитетот слабее толку брзо, но затоа што се очекува некои други видови да предизвикаат епидемија кај невакцинираните.

Вакцините направени брзо - се причина за загриженост

Кога станува збор за тоа како е можно да се направат вакцини против ковид толку брзо, Попадиќ вели дека тоа не било можно пред пет или десет години, но дека науката напредува и дека техниките и алатките се подобруваат.

Тој повтори дека треба да прима вакцина и дека не е важно која.

Но, тој посочува дека кога имунизираме, сè уште не сме имуни, но потребно е некое време за да се развие имунолошкиот одговор до тој степен што нè штити.

Сите досегашни мерења покажаа дека за ова е потребен период од шест недели, односно три недели по втората доза на вакцината.

На прашањето како ќе живееме во текот на летото, професорот Попадиќ рече дека сигурно ќе живееме многу понормално и дека следната зима може да имаме повторно зголемување на случаите, но тој посочува дека тоа зависи од нашето однесување и од тоа колку луѓе се имунизирани.

извор:Kurir.rs/ RTS