Ракот велат дека може да се излечи во овој случај: Лекарите ги повикуваат жените да прават преглед барем еднаш годишно

Најчеста причина што жените ја наведуваат како изговор за непосетување на прегледи е стравот од можна погрешна дијагноза.

Во неделата на борба против малигните заболувања, а во пресрет на Светскиот ден на ракот на дојката, онколозите велат дека ракот е излечив доколку се открие во најрана фаза и апелираат сите жени над 30 години да направат ултразвучен преглед на дојката еднаш годишно, а оние над 40 мамографија, пренесува РТВ.

Ведрана Вукосављевиќ од Нови Сад имала 42 години кога и бил дијагностициран агресивен тип на рак на дојка. Итно била оперирана, кога и биле отстранети двете дојки, а терапијата ја примала три години.

Таа ги повикува сите жени барем еднаш годишно да одат на превентивни прегледи.

„Да имаше повеќе превентивни прегледи, ќе го намаливме бројот на лица со потешки, метастатски карциноми, чие лекување е подолго и потешко“, вели Ведрана Вукосављевиќ.

За жал, пораките на жените кои поминале низ макотрпен третман сè уште не стигнуваат доволно далеку. Според статистичките податоци, повеќето жени ретко реагираат на програмите за скрининг, а немаат ни навика да одат на лекар.

Најчеста причина што жените ја наведуваат како изговор за непосетување на прегледи е стравот од можна погрешна дијагноза.

„Жените се плашат, а кога ќе решат да одат на превентивен преглед, одат по инструкции, закажуваат... и на крај велат дека не можат да одат, бидејќи немаат време. Бидете поактивни за превентивните прегледи во урбаните средини“, рече проф. д-р Лазар Поповиќ од Институтот за онкологија во Србија.

Професорот Поповиќ потсетува дека секој карцином е излечив доколку се открие навреме, во најрана фаза, благодарение, и на иновативните терапии.

Фото: Freepik
Извор: Telegraf.rs