Здравје // Рецепти
(РЕЦЕПТ) Чорба од праз: Што да јадете за Велигденските пости
Уште една недела траат Велигденските пости.
За денес со вас споделуваме уште еден посен рецепт. Чорба од праз.
Неопходни состојки:
-2 страка праз,
-1 кромид,
-300-400 гр компири,
-сол,
-бибер,
-Ловоров лист,
-сок од половина лимон,
-лажица брашно.
Подготовка:
Загрејте малку вода, додајте ситно сецкан праз, кромид и варете додека кромидот не омекне.
Додадете ги компирите исецкани на коцки, сол, бибер, ловоров лист, истурете 1 литар вода. Варете 45-50 минути на средна топлина.
Тргнете го садот од оган, додадете една лажица брашно и варете уште пет минути.
На крај, зачинете сè со сок од лимон.
Повеќе посни рецепти прочитајте тука.