(РЕЦЕПТ) Домашни посни крофни: Што да јадете за Велигденските пости
Посните крофни се неизбежна слатка во посните денови, а овој рецепт е навистина одличен. Домашните посни крофни подготвени според рецептот се прекрасни, воздушни, подуени, слатки ... Феноменални!
Состојки за домашни посни крофни:
-450 гр брашно,
-50 ml масло,
-150 мл млака вода,
-100 мл кисела вода,
-1 сув квасец,
-2 кесички ванилин шеќер,
-лажица кристален шеќер,
-масло за пржење,
-шеќер во прав за посипување.
Домашните посни крофни се подготвуваат на следниов начин:
Ставете лажица шеќер и квасец во млака вода, промешајте и оставете 10 минути.
Додадете кисела вода, масло и ванилин шеќер. Промешајте и постепено додавајте брашно.
Месете мазно тесто, покријте го и оставете го 1 час да стаса.
После тоа, премесете кратко, развлечете во дебелина од половина см и извадете ги круговите со чаша.
Наредете на маса попрскана со брашно, покријте и оставете 20 минути.
Во меѓувреме, загрејте го маслото на средна топлина. Доволно е да имате максимум 2 прста масло во садот за пржење.
Ставете парчиња тесто во загреаното масло, така што горната страна ќе се спушти. Пржете околу 30 секунди или додека не поруменат, а потоа свртете и пржете уште 15-20 секунди. Додека се пржи, садот малку се протресува, бидејќи така растат крофните при пржење.
Извадете ги крофните на салфетка или крпа, а по 10 минути посипете ги со шеќер во прав.
Извор/Фото: posnajela.rs