РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Хроно палачинки
Состојки:
- 200 грама овесно брашно или било кое друго интегрално
- 1 лажичка масло од семки од тиква (може и маслиново)
- 1 лажица мелено ленено семе
- малку сол
- малку прашок за пециво или сода бикарбона
Подготовка:
Лененото семе сомелето го во блендер. Посипете го со 3-4 лажици обична вода и оставете го 5 минути. Измешајте го брашното, прашокот за пециво и солта. Полејте го со половина чаша со вода, мешајте додека не ги снема сите грутки, потоа додадете масло, остатокот од водата и лененото семе. Оставете го десет минути, брашното да ја упие водата. Масата не треба да биде премногу густа, ако е потребно додадете повеќе вода, да биде како за палачинки.
Загрејте го тавчето, и печете ги палачинките на суво. Ако малку се лепи, намачкајте го тавчето со масло и првата палачинка фрлете ја.
Палачинките можат да се служат со паштета од риба, со млечен намаз со помалку масти, со многу салата или со некој џем без шеќер.