Рецепт на денот: Руски капи - идеална комбинација од кокос, чоколадо и најкремаст фил
Фото: printscreen youtube Silvana's Kitchen
Децата најмногу уживаат во нив, но ниту возрасните нема да останат рамнодушни
Овие вкусни кремасти колачи можете да ги правите во текот на целата година и во секое годишно време, бидејќи на нивниот вкус е тешко да се одолее.Покрај вкусниот фил, кората и кокосот, секоја руска капа е украсена со чоколадна глазура која на целата приказна ѝ дава посебен шмек.
Време на подготовка:
90 минути
Состојки:
За кората:
4 јајца
6 лажици шеќер
50 гр брашно
2,5 лажици вода
1/2 кесичка прашок за пециво1,5 лажици какаоЗа филот:
250 мл млеко
1 лажица шеќер
2,5 полни лажици брашно
1/2 кесичка ванилин шеќер3,5 лажици шеќер во правмалку сок од лимон
125 гр путер
За глазурата:
50 гр чоколадо за готвење
50 мл слатка павлака
Плус:
100 гр кокос
Подготовка:
Одделете ги белките од жолчките, потоа кратко изматете ги белките и постепено додавајте шеќер, па соединете со миксер додека не добиете тврда смеса. После тоа додадете ја жолчката и сè убаво изматете.
Постепено се додава вода и се меша, па се додава просеаното брашно и прашокот за пециво. Сето убаво измешајте да нема грутчиња, па на крај додадете го какаото и нежно измешајте.
Смесата истурете ја во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење и печете околу 15 минути на 200 степени.
Проверете со чепкалка дали кората е печена и кога е готова оставете ја да се излади, па на хартија за печење со чаша извадете кругови.
Одделете 50 мл млеко, потоа додадете брашно и измешајте со миксер да не останат грутчиња. Во тавата истурете го преостанатото млеко, а потоа додадете ги ванилиниот шеќер и шеќерот и оставете да зоврие.
Кога ќе се загрее додадете го млекото со брашното, па варете додека не се згусне со цело време мешање. Покријте со фолија и оставете на собна температура да се излади.
Се мати путерот на собна температура, па се додаваат шеќерот во прав и сокот од лимон и се соединува со миксер.
Филот се меша со путерот и се мати убаво, да нема грутчиња. Потоа земете круг од кората, ставете малку фил и покријте со друг круг. Покријте ги и рабовите на колачот со филот, па валкајте ги во кокос.
Растопете ја слатката павлака со чоколадото, оставете ја да се излади на собна температура околу 10-15 минути, а потоа прелијте ја чоколадата со лажица врз колачите.
Руските капи оставете ги да се стегнат во фрижидер и послужете.
Добар апетит!
*пр објава