Рецепт за фантастична Капри торта: Идеална комбинација од кремаст фил и овошје
Доколку барате идеална и богата роденденска торта, ова е вистинскиот рецепт за вас
Домашната Капри торта е совршен десерт што засладува и освежува:
Состојки за кората:
7 белки
14 лажици шеќер
1 лажица оцет
Кремот од жолчки од јајце:
7 жолчки
200 гр шеќер
600 мл млеко
6 лажици брашно
250 гр маргарин
Желе од јагоди:
500 гр јагоди
500 мл вода
300 гр шеќер
120 гр пудинг од ванила
Ќе ви треба уште:
100 гр чоколадо
2 лажици масло
2 лажици млеко
Подготовка: Белките се матат со шеќерот и се додава оцетот. Во калапот се става хартија за печење, па се додаваат белкките и се пече, т.е. се суши во рерна на околу 120 степени. Кога ќе се исуши, премачкајте ја кората со растопено чоколадо и масло. Оставете го овој дел добро да се стегне во фрижидер. Се матат филот од жолчките, шеќерот, брашното и малку млеко. Од оваа смеса и млеко направете пудинг. Кога ќе се излади додадете маргарин.
Оставете добро да се излади.
Црвениот фил направете го така што во 400 мл вода ќе додадете блендирани јагоди и половина мерка шеќер. Нека зоврие. За тоа време измешајте го пудингот со остатокот од шеќерот и водата. Кога јагодите ќе зовријат додадете го пудингот. Оставете го овој фил добро да се излади.
На делот со белките додадете го жолтиот фил, па изматената чоколада, па црвениот фил, па чоколадата. Декорирајте по желба.
Извор: stil.kurir.rs