Рецепт за крем торта од гриз која се топи во уста: Многу лесна за подготовка и без печење

Добивај вести на Viber

Фото: Printscreen Youtube/ Pun kufer recepti

Кремаста торта без печење со гриз

Подготовката на колачот е многу едноставна, додека најдобро од сè е што не се пече. Многу е кремаст и вкусен, ако се служи од фрижидер ќе биде вистинско освежително уживање.

Состојки:

За подлога:

500 мл млеко

100 гр шеќер

100 гр гриз

За фил:

500 мл млеко

5 лажици шеќер

2 пудинзи од ванила

75 гр маргарин

75 мл слатка павлака

За прелив:

250 мл слатка павлака

150 гр чоколадо за готвење


Подготовка:

Подлога: Ставете гриз да се свари со млеко и додадете шеќер. Потоа варете неколку минути со постојано мешање. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија и оставете да се излади.

Фил: Додека подлогата се лади, направете го филот. Во ладното млеко додадете шеќер и два пудинга од ванила. Убаво измешајте да нема грутчиња и со постојано мешање ставете го на шпорет да се готви. Гответе неколку минути додека смесата не се згусне и оставете да се излади.

Измешајте го маргаринот и соединете го со филот. Додадете слатка павлака и измешајте до саканата конзистентност. Намачкајте го филот врз подлогата од гриз.

Прелив: Ставете ја слатката павлака на шпорет и додадете ја чоколадата да се растопи.

Прелијте го колачот и оставете да се излади.


Извор: stil.kurir.rs

*ПР објава